Читај ми!

Дванаест агенција изгубило лиценцу

Од почетка године поднето 20 предлога за одузимање лиценци туристичким агенцијама, а њих 12 изгубило је лиценцу за организовање путовања.

Туристичка инспекција поднела је од почетка године укупно 20 предлога за одузимање лиценце туристичким агенцијама, изјавио је агенцији Бета помоћник министра финансија Стојан Аризановић.

Аризановић је рекао је да се 17 предлога за одузимање лиценце односило на то да туристичке агенције не испуњавају прописане услове на основу којих је издата лиценца за организовање путовања јер нису обезбедиле прописане гаранције путовања.

Код три туристичке агенције инспекција је утврдила да су нудиле на продају и продавале програме путовања са авио превозом, иако нису имале закључен уговор о извршењу услуге превоза са компанијом која има дозволу надлежног органа за обављање чартер саобраћаја и због тога је поднела предлог за одузимање лиценце.

У току поступка авиопревозници са којима су агенције уговориле авио превоз добиле су одобрење за обављање ванредних чартер летова и поступци су обустављени.

Он је рекао да је ове године 12 туристичких агенција изгубило лиценцу, а за две туристичке агенције обустављен је поступак, јер су у току поступка прибавиле прописане гаранције путовања.

Аризановић је навео да су током првог квартала ове године грађани поднели укупно 49 пријава на рад туристичких агенција и инспекција је утврдила да је 20 пријава основано, јер туристичке агенције нису извршиле или су непотпуно извршиле уговорене и наплаћене услуге обухваћене Програмом путовања.

Аризановић је поручио грађанима да се када дођу у туристичку агенцију не одлуче одмах за куповину аранжмана, односно за склапање уговора о путовању, пре него што се добро упознају са програмом и условима путовања.

"Када путници дођу у инспекцију и када се жале да нису добили оно што су уговорили са агенцијом најчешће се позивају на добијене усмене информације, које притом нису обавезујуће за туристичке агенције", рекао је он.

Сваки посебан захтев путника, као што је на пример приземље, број собе, поглед на море, према речима Аризановића, мора бити писмено уговорен.

Он је нагласио и да је добијене информације потребно проверити на сајту одабраног хотела, односно смештаја, или код конкуренције, на сајту Агенције за привредне регистре проверити податке о туристичкој агенцији, а на сајту Народне банке ликвидност агенције.

"Пре путовања треба узети име, телефон и остале податке о локалном представнику и чувати их током путовања", рекао је Аризановић и додао да здравствено осигурање није обавезно, али да би било добро да га путници уплате, с обзиром да су трошкови лекара у иностранству високи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару