Читај ми!

Коло око естрадног стажа

Због сумње да је било и оних који нису ни играли у културно-уметничким друштвима а донели потврду о стажу, ПИО фонд је укинуо више од хиљаду решења и обуставио пријем нових захтева. Многи, тада несуђени пензионери, правду су потражили на суду, а Фонд је МУП-у поднео око 200 кривичних пријава. Сада највљује још толико, у нади да ће кривични поступак доказати малверзације.

После неколико коначних пресуда Управног суда у корист странака које су се жалиле на решења Пензијског фонда о укидању права на стаж остварен у културно-уметничким друштвима и другим удружењима, Фонд ће признати тај стаж. Међутим, то још не значи да ће они који су уписали године стажа захваљујући, рецимо, фолклору, моћи мирно да троше пензију. 

Из Фонда најављују кривичне поступке о евентуалним малверзацијама у прибављању потврда којима се доказивао стаж од пре скоро четири деценије. 

Битку за такозвани естрадни стаж водио је чак и бивши директор ваљевске филијале пензијског фонда, који је са те функције у пензију хтео, рачунајући и на петогодишњи стаж из "Абрашевића". Међутим, остао је и без посла и без пензије. Сада има коначну пресуду у своју корист.

"После две године борбе, после једног медијског рата, већина нас је приказана као да смо преваранти, фалсификатори иако то суштински није тако", каже Слободан Шевић.

Читава прича закомпликовала се крајем 2010. године када су многи пожурили да у пензију оду пре ступања на снагу новог закона.

Посегли су за фолкорним и хонорарним радом из младости, па је свако Фонду уплатио онолико година стажа, колико му је за пензију недостајало. Ресорни министар каже да Фонд није смео да прима потврде, за које се могло претпоставити да су издате на основу изјава сведока.

Јован Кркобабић, министар за рад, запошљавање и социјалну политику каже да ће бити онако како пресуди суд.

"Сигурно је настала грешка и имамо случајеве да ће неко у Фонду да оствари пензију зато што је пет пута играо у неком колу", каже Кркобабић.

Због сумње да је било и оних који нису ни играли, а донели су потврду, Фонд је укинуо више од хиљаду решења и обуставио пријем нових захтева. Многи, тада несуђени пензионери правду су потражили пред судом, а Фонд је МУП-у поднео око 200 кривичних пријава. Сада највљује још толико, у нади да ће кривични поступак доказати малверзације.  

"То ће имати за последицу понављање поступка који се од стране Управног суда неће моћи оспорити и имаће на даље последицу да ће сва та лица морати да врате те неосновано примљенеизносе", каже Владимир Станковић из ПИО фонда.

Међутим, и пензионери са таквим стажом најављују кривичне пријаве против Фонда, који их је довео у заблуду, па су ради пензионисања које тада није било спорно, прекидали радни однос.

Потврде на основу изјава сведока, доносили су јер се оригинална документација из 70-их година прошлог века у културно-уменичким друштвима и не чува.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару