Читај ми!

Биолошки факултет као Скадар на Бојани

Око хиљаду и по студената Биолошког факултета у Београду наставу похађа на шест локација у граду, јер још није завршена зграда факултета која је почела да се гради још пре 18 година.

Пре осамнаест година почела је градња зграде Биолошког факултета Универзитета у Београду и као Скадар на Бојани стоји недовршена. Факултет подсећа да је потребно обезбедити адекватан простор за рад хиљаду и по студената и 150 професора. 

Филолошки факултет обележава три јубилеја ове године, и то 160 година постојања, 40 година од оснивања студијске групе молекуларне биологије и физиологије и 15 година наставе екологије и заштите животне средине.

Око хиљаду и по студената Биолошког факултета наставу похађа на шест локација у граду. Од тога, у власништву факултета је једино 150 квадратних метара на Хемијском факултету, а зграда у Ботаничкој башти почела је да се зида пре осамнаест година.

"Тренутно имамо наставу на четири различите локације. То је на ПМФ-у, на Филолошком факултету, имамо на Физичком факултету неке предмете и овде у Ботаничкој башти", каже студенткиња друге године.

Факултет је био дужан да уради план детаљне регулације за комплекс Ботаничке баште, што је трајало скоро две и по године. До краја маја је на јавном увиду, после чега ће бити упућен комисији за планове, па Скупштини града Београда, после чега следи прикупљање даље документације.

На факултету кажу да су тако сада на пола пута до добијања комплетне документације и да наступа фаза када треба тражити новац.

"Не знам да вам кажем како у овој кризи обезбедити средства, можда из неких предприступних фондова ЕУ, можда ће и држава на неки начин да нам те паре обезбеди, заиста мислим да би држава овај пут морала да обрати мало више пажње на Биолошки факултет", каже декан факултета Јелена Кнежевић Вукчевић.

Колико ће трајати градња зависиће много од финансирања, каже Кнежевић Вукчевић.

Земљиште је поклон краља Милана Великој школи за Ботаничку башту под условом да се зове Јевремовац. Тако је факултет добио да се брине о Ботаничкој башти као споменику природе. Ту се одржава настава у једној учионици, а са лепим временом, поставља се још једна, покретна.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару