Србија представљена становницима америчке престонице

Српска амбасада у Вашингтону представила је Виминацијум, који је као археолошко налазиште могућа туристичке дестинација за Американце. Посетиоцома понуђени и специјалитети српске кухиње - проје, пите са сиром и месом и сухомеснати производи.

Амбасада Србије у Вашингтону организовала је, у оквиру акције "Паспорт Деј", представљање српске културе, туристичких потенцијала и гастрономије, у циљу приближавања земље становницима америчке престонице.

"Паспорт Деј" је дан када велики број амбасада у Вашингтону отвори своја врата за грађане, који могу да дођу и упознају се са земљом које те амбасаде представљају.

Српска амбасада је ове године одлучила да се представи путем пројекта Виминацијум, који је као археолошко налазиште могућа туристичке дестинација за Американце.

Посетиоцима, којих је, према речима представника амбасаде, током петосатног програма било близу хиљаду, понуђени су и специјалитети српске кухиње - проје, пите са сиром и месом и сухомеснати производи.

У оквиру програма представљен је и део пројекта ''Ускршње јаје'' који реализује ''Прва српска фабрика среће'' из Београда.

"Посетиоцима смо представили омоте за украшавање јаја са орнаментима из српских средњовековних манастира. Направили смо шест збирки опредељених према територијама на којима се манастири налазе. Постоји Моравска школа, Охридска баштина, Стара Рашка, Стара Србија, Косово и Метохија и Зета , објаснила је представница овог пројекта Даница Чигоја.

Она је указала да је основна намера очување српске кулутрно-уметничке баштине, уз реанимацију занемарених вредности у земљи, али и у туђини.

Желели смо да донесемо дух Ускра и на амерички континент, а према интересовању посетилаца чини се да смо у томе успели", закључила је Чигоја.

За становнике америчке престонице била је организована и дегустација вина Балкан вајн пројект, који су прошле године започели увоз на америчко тржиште.

Током вишечасовног програма госте је поздравио и амбасадор Србије у САД Владимир Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару