Читај ми!

Утврђен узрок пада авиона Ласта

Заглављивање команди узрок је пада "Ласте" В-54 пре више од седам месеци, када је погинуо мајор Горан Савић, утврдила Комисија за истрагу узрока несреће. Наложене конструкционе измене на свим до сада произведеним авионима, као и на онима чија је израда у току.

Авион Ласта (В-54) Војске Србије, у чијем је удесу пре више од седам месеци погинуо мајор Горан Савић, срушио се због заглављивања команди, што је онемогућило управљање летелицом. Наложене су конструкционе измене на свим до сада произведеним авионима, као и на онима чија је израда у току.

Према изводима из закључака комисије за истрагу узрока несреће која се догодила 26. септембра 2012. године, у које је агенција Бета имала увид, авион је пре полетања био технички исправан, припремљен у складу са прописима док су пилоти мајор Горан Савић и потпуковник Томислав Бећаговић били здрави и способни за извршавање техничке пробе.

У току лета на којем је испитиван авион након замене пумпе за гориво, осовина леве педале заглавила се за централни пулт између две кабине па је дошло до ротације авиона.

"Посада је донела одлуку о напуштању авиона. Оба пилота су успела да напусте авион, међутим због мале висине није било довољно времена да се формира купола падобрана који је био правилно активиран од пилота, потпуно извучен и функционално исправан", наводи се у извештају.

У несрећи која се догодила код Нове Пазове погинуо је мајор Техничко-опитног центра Горан Савић, док је потпуковник Томислав Бећаговић повређен.

Председник Србије двојицу пилота Војске Србије одликовао је златном медаљом за храброст "Милош Обилић" због тога што су ризиковали своје животе да би спасили људе на земљи.

Према налазу комисије, узрок заглављивања команде правца је техничке природе и вероватно лежи у еластичности командног кола правца, мањим зазорима између покретних делова на конкретном авиону и дејства сила у току маневарског лета.

"Комсија је предложила предузимање мера на отклањању узрока настанка удеса и мере су већ почеле да се реализују. Приступило се доради конструкционе документације, техничким изменама, ојачањем појединих делова команде правца које ће онемогућити да дође до контакта покретних делова команди лета са било којим делом конструкције авиона у свим условима експлоатације", наводи се у извештају.

Те измене биће обављене прво на прототипу авиона Ласта, након чега ће уследити додатно испитивање. Такође ће бити обављена анализа могућности уградње лаког избацивог седишта и уређаја за снимање параметара лета који ће бити коришћен у обуци, али и у случајевима евентуалних угрожавања безбедности лета.

"Овај трагичан догађај је сигурно успорио процес увођења авиона у јединице ваздушне и противваздушне одбране, али га није прекинуо. Након извршених техничких корекција наставиће се летење у техничком опитном центру, а испоруку преосталих авиона извршиће фабрика Утва Панчево у току 2013. године", наводи се у извештају.

Школски авион Ласта (В-54) из панчевачке Утве први је домаћи авион произведен након распада СФРЈ и први нови авион уведен у наоружање од 1992. године.

Војска Србије наручила је 15 авиона, а поседује и два прототипа који су коришћени за испитивање. За армију Ирака произведено је и испоручено 20 авиона Ласта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару