Читај ми!

Патријарх Иринеј: Без признања Косова

Свака аутономија Косова и Метохије прихватљива, и она најшира могућа, али де факто признавање самопроглашене државности и самосталности покрајине - није, рекао патријарх српски Иринеј. Европски пут Србије, који и СПЦ подржава, не сме да буде плаћен одрицањем од Косова, поручио патријарх Иринеј.

Патријарх српски Иринеј изјавио је да је свака аутономија Косова и Метохије прихватљива, и она најшира могућа, али да де факто признавање самопроглашене државности и самосталности покрајине - није.

Поглавар Српске православне цркве истакао је да шта год да се у будућности догоди, СПЦ ће, као што је чинила кроз векове, остати и опстати са својим народом и светињама на Косову и Метохији.

"Дугорочно гледано, за стабилност, па и опстанак државе, од било чијег става, па и Српске православне цркве, важније је да решење косовско-метохијског проблема буде утемељено у Уставу. Не смемо кршити сопствени Устав, рекао је је за Новости.

Према његовим речима, државна власт има апсолутну подршку СПЦ да, поштујући највиши правни акт, пронађе најбољи начин за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Поглавар СПЦ наглашава да је став цркве о будућности покрајине непромењен и да европски пут Србије, који и СПЦ подржава, не сме да буде плаћен одрицањем од Косова и Метохије.

"Што се Европе тиче, бранећи Косово и Метохију, светиње којих тамо има као звезда на летњем небу, ми, уверен сам, и данас бранимо највеће вредности европске цивилизације. Тако је било у прошлости, а исто је и данас. Многи европски хришћански интелектуалци су тога свесни. Свесни смо значаја обједињавања Европе и подржавамо учешће Србије у том процесу. Али, не по цену одрицања од дела своје државе, од својих светиња и од свога народа", рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, сведоци смо да ни чланице ЕУ немају јединствен став према питању статуса Косова и Метохије, а да је процес интеграције Србије, у политичкој и економској реалности у којој се данас налази ЕУ, веома дуготрајан, можда чак и дводеценијски.

"Мислим да се интерес Европе за Србију дугорочно неће исцрпети на проблему Косова и Метохије. Свесни тога, али и своје велике историје, славних предака и културе, морамо још доследније поштовати себе и своје достојанство", навео је патријарх Иринеј. 

Он се, како је рекао, нада да да ће наше политичко руководство умети да пронађе мостове према Европи који ће обезбедити миран и стабилан развој нашег друштва и народа.

"Са друге стране, већ вековима постоје стари мостови према братском руском народу и великој Русији, који су за нас, хвала богу, увек отворени. За Светог Саву је речено: 'путује без пута и пут се за њим рађа'. Уз помоћ божју, ми стварамо путеве", рекао је патријарх Иринеј.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару