Читај ми!

Годишњица Титове смрти

Навршило се 33 године од смрти доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, а велики број људи посећује Кућу цвећа. Колоне људи из свих крајева наше земље, али и Словеније, Хрватске БиХ и Македоније...

Поштоваци некадашњег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита обишли су његов гроб у Кући цвећа, обележавајући 33 године од његове смрти.

Прва је на гроб цвеће положила удовица Јованка Броз, а за њом и остали грађани из свих крајева бивше СФРЈ, највише Словенаца и Македонаца.

Они су дошли, окићени беџевима са Титовим ликом, носећи заставе СФРЈ и некадашњег Савеза комуниста, као и капе са петокраком.

Међу посетиоцима био је и Јошка Броз, Титов унук.

"Порука свима је да смо ипак живели најбоље, а то је доказ и све већи број људи. Видите колико је данас дошло људи у Кућу цвећа, а колико ће их тек бити 25. маја", рекао је Јошка Броз.

Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито, преминуо је 4. маја 1980. године у болници у Љубљани. Четири дана касније, на сахрану у Београд дошло је 700.000 људи. Присутно је било 209 државних делегација из 128 земаља света. Био је то најпосећенији погреб неког државника у 20. веку.

Тито се на челу Југославије налазио пуних 35 година и имао је несумњиво велики углед у свету, а био је и један од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај.

У унутрашњој политици оставио је устројство које се се на крају показало као неодрживо - Устав из 1974. године, а специфичан систем консензуса представника република и покрајина показао се као нерешив проблем када се распао Савез комуниста Југославије.

Рођен је Кумровцу, у хрватском Загорју 1892. године, у мешовитој хрватско-словеначкој породици, а као аустроугарски каплар учествовао је у Првом светском рату, између осталог и у борбама против српске војске. Рањен је и заробљен у Русији 1915. године, па је извесно време био заробљеник, а у његовим званичним биографијама навођено је да је учествовао и у Октобарској револуцији.

У Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца вратио се крајем 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије, а 1937. године њен генерални секретар, после смењивања и стрељања Милана Горкића.

Радио је од 1936. до 1937. године у Коминтерни у Москви, у време кад је ликвидиран знатан број југословенских комунистичких првака. Као вођа КПЈ предводио је у Другом светском рату Партизански покрет, односно Народноослободилачку војску, а из рата је изашао као легендарни вођа.

Осим борбе против окупатора, јединице под његовом командом спровеле су комунистичку револуцију - током и након Другог светског ратарата. У заносу револуционарне "правде" нестале су десетине хиљада некомуниста - под маском "борбе против сарадника окупатора", чиме је у ствари уништен читав тадашњи грађански слој.

Тито је остао упамћен и по томе што је 1948. године одбио Стаљинов притисак, односно Резолуцију Информационог бироа комунистичких партија, након чега је деценијама добијао значајну финансијску помоћ од САД.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару