Читај ми!

Шабић честитао Светски дан слободе медија

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић честитао новинарима у Србији Светски дан слободе медија и потврдио своју спремност и обавезу да им помогне.

Свим новинарима у Србији повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић честитао је Светски дан слободе медија, 3. мај.

Шабић је писма са честиткама упутио председницима Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије и Независног друштва новинара Војводине и, уз најбоље жеље за успех у раду новинара и медија, потврдио спремност и обавезу да им помогне у остваривању њихове важне друштвене функције.

Повереник је, како се наводи у саопштењу из његовог кабинета, навео да новинари и медији све више користе права из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и тако стављају закон у функцију информисања најшире јавности и демократске контроле јавности над радом власти.

"Веома је важно да представници власти и предузећа која су у јавном власништву разумеју обавезе које имају према медијима и на прави начин одговарају на њих. У том погледу евидентни су помаци на боље, али проблема још увек има много, због чега сам више пута упозоравао да је неопходно да се на прави начин поставља питање одговорности за кршење законом утврђених права јавности", навео је Шабић.

Он је упозорио да прокламовани принципи јавности рада власти укључујући и приступање наше земље међународним иницијативама као што је "Отворена влада" не смеју остајати на нивоу прокламација.

Према његовим речима, ти принципи обавезују власт да јавности пружа много више информација на најпогоднији начин, проактивно, јавним презентирањем расположивих база података и на Интернету.

"Иако и с тим у вези има одређених помака, не можемо бити задовољни постојећим нивоом електронске комуникације наше власти и јавности и ту се ствари морају много брже мењати", сматра повереник.

Држава дугује новинарима и личну безбедност, што без сумње подразумева и обавезу да казни оне који ту безбедност угрозе, нагласио је Шабић и подсетио да је од смрти Даде Вујасиновић протекло 19 година, 14 година од смрти Славка Ћурувије и 12 од смрти Милана Пантића, а да ни јавност, ни истина, ни правда "још нису добили сатисфакцију".

Шабић је истакао да је изузетно важно да ти случајеви буду коначно разрешени, "због прошлости, а поготово због будућности, као гаранција да се ништа слично у Србији више никад не сме и неће поновити".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару