Читај ми!

УНС: Пет минута тишине за медије

Поводом Светског дана слободе медија УНС позвао електронске медије да сутра акцијом "Пет минута громогласне тишине" прекину програм и прочитају Проглас тог удружења. Новинари и новинарство у Србији су у најтежем економском положају у својој новијој историји, наводи се у Прогласу.

Удружења новинара Србије (УНС) позвало је електронске медије да сутра поводом Светског дана слободе медија акцијом "Пет минута громогласне тишине" прекину програм и прочитају Проглас тог удружења.

УНС је позвао медије да прочитају Проглас и објаве га на екранима у периоду од 11.55 до 12.00 часова.

У Прогласу УНС је истакао да је слобода медија у Србији угрожена, иако је Србија протекле године напредовала на светској ранг листи политичких слобода и грађанских права (извештаји међународних организација Фридом хаус и Репортери без граница).

"Новинари и новинарство у Србији су у најтежем економском положају у својој новијој историји", наводи се у Прогласу.

УНС је затражио да "реторичку спремност" нове власти да се држава повуче из власништва у медијима прате и законске гаранције да ће новац из буџета остати и даље доступан медијима кроз независно пројектно финанасирање.

То новинарско удружења похвалило је декриминализацију клевете и истакло да "политичке газде" беспризорно користе медије, а нарочито таблоиде, као главно оруђе политичких обрачуна.

УНС је дао подршку Комисији за истраживање убистава новинара и затражио од Специјалног тужилаштва за ратне злочине да покрене истраге убистава и киднаповања новинара српских редакција у време ратова на простору бивше Југославије.

Поводом Светског дана слободе медија Синдикат новинара Србије и коалиција запослених у медијима, саопштила је да су "медији у Србији никад мање слободни".

"Један циљ имамо - да медији у Србији буду истински слободни. Пре тога морамо да их бранимо. Да их бранимо и одбранимо од људи који су пожелели да буду медијски шеици у Србији, од људи који говоре о приватизацији медија, а мисле на сопствене интересе, од људи који на сав глас причају о слободи медија, а мисле на профит", наводи се у саопштењу.

"Излазак државе из медија, под непромењеним условима, значиће отказ за 5.000 наших колега и отворити пут тајкунизацији и таблоидизацији", пише у саопштењу.

Они су затражили од Министарства за културу и информисање да им омогући равноправно учешће у формулисању медијских закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару