Читај ми!

Чанак: Поражавајући положај радника

Положај радника поражавајући и нема места за славље Првог маја, сматра председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак. У Србији се прошле године дневно гасило скоро 200 радних места, а та тенденција је настављена и ове године, истакао Чанак.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак оценио је да је у Србији положај радника поражавајући и да нема места за славље Међународног празника рада, 1. маја, јер се изгубила суштина због које се тај дан обележава.

"Тешко је употребити реч празник (за 1. мај), јер они који треба да празнују толико су бедни да празновање и та беда не иду заједно. Они имају разлог да јадикују и обележавају трагедију у којој се налазе", рекао је Бранислав Чанак агенцији Бета поводом Међународног дана рада.

Чанак је подсетио да празник рада у капиталистичком свету служи да се тог дана окупи што више радника, да се покаже њихова снага и став према власти.

"Код нас се то претворило у славље. Славе и они који немају посла и који немају шансе да га добију. И они који су пар година пред пензију изгубили посао отићи ће у неки шумарак да окрену јагње", рекао је председник синдиката "Независност".

Чанак сматра да је "тужно да се из године у годину понавља Први мај на исти начин".

"Људи одбијају да га узму у своје руке. Онај којима је намењен неће да га користе, и да бар тога дана, једанпут у години, изађу на улицу и кажу да су љути и да пошаљу политичку поруку онима који уређују друштво да морају да рачунају на ту љутњу", навео је Чанак.

Чанак је нагласио да је "поражавајуће" шта се дешава радницима у Србији, уз велику вероватноћу да буде горе.

"У Србији се прошле године дневно у просеку гасило 196 радних места, а та тенденција је настављена и ове године. И да имамо пуну запосленост то би било довољно да сирене трубе на узбуну, а ми крећемо са 26 одсто незапослених", навео је он.

Како је додао, Србија је међу првим земљама у Европи по стопи незапослености, а све је ближа и Републици Српској где је број пензионера премашио број оних који раде.

Према његовим речима, синдикат "Независност" неће обележити 1. маја јавним окупљањима.

"Не могу да изводим раднике на улицу на силу. Ако чланови не желе да имају 1. мај већ јагњетину и роштиљ, ми то не радимо. Када им буде догорело до ноката и када буду тражили да праве протесте и револуције нека се јаве", рекао је председник синдиката "Независност" Ненад Чанак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару