Читај ми!

Шест хиљада притужби Заштитнику грађана

Омбудсман Саша Јанковић представио годишњи извештај скупштинском Одбору за људска и мањинска права. Међу шест хиљада притужби у 2012. години, највише њих односи се на рад државне управе и кршење економско-социјалних права грађана.

Заштитник грађана Саша Јанковић добио је прошле године 6.015 притужби, највише на државну управу - 35 одсто, а на нерешене проблеме из домена економско-социјалних права 29,76 одсто, наводи се у годишњем извештају који је разматран на скупштинском Одбору за људска и мањинска права.

Јанковић је навео да је десетинама хиљада грађана онемогућено потпуно остваривање Уставом и законом гарантованих права на здравствену и пензијску заштиту кроз обавезно осигурање.

"Закон је кршен, послодавци нису уплаћивали здравствено осигурање за запослене, а државни органи нису реаговали, тако да су многи остали без оверених здравствених књижица", рекао је Јанковић и додао да је слична ситуација била с пензионим осигурањем и да фирме у реструктурирању нису уплаћивале доприносе радницима, а држава је парцијално повезивала стаж запосленима.

Као пример он је навео Центар за кромпир, који је основан 2009. године и који добија средства од два министарства, али запослени не добијају плате.

Он је навео да је током прошле године направљен значајан помак што се тиче уписа грађана у матичне књиге рођених и добијања докумената, посебно за Роме.

У извештају се наводи да у домену владавине права има помака на боље, али да још има насиља, посебно над ЛГБТ популацијом. Њима прошле године, како је рекао Јанковић, није дозвољено окупљање, а и даље су изложени насиљу.

Према његовој оцени, последњим пресудама наставило се урушавање кредибилитета Хашког трибунала, као међународне институције основане да би прогоном злочинаца осигурала правду за жртве последњих ратова без обзира на њихову националну припадност.

Што се тиче реформе правосуђа, у извештају се наводи да је заустављен негативан тренд, да се престало с лошим стварима, али да добре још нису испливале на површину.

Заштитник грађана сматра да питање "косовских пензија" захтева посебну пажњу, и наводи да су му стигле бројне притужбе грађана који имају или су имали пребивалиште и целокупан или део стажа осигурања остварили на територији Косово и Метохија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару