Читај ми!

Ко контролише кућну хемију?

У Србији половина тровања деце изазвана препаратима кућне хемије. Шта садрже хемикалије, донедавно је контролисала Агенција за хемикалије, чије су све надлежности сада пребачене на Министарство енергетике.

Подаци Центра за контролу тровања показују да је у Србији половина тровања деце изазвана препаратима кућне хемије. Шта садрже хемикалије, донедавно је контролисала Агенција за хемикалије, чије су све надлежности сада пребачене на Министарство енергетике.

Задатак Агенције за хемикалије био је да контролише и обезбеди да у њима нема супстанци које изазивају рак, стерилитет или промене на генима, за потрошаче најважније у производима кућне хемије.

За неколико година у Србији је забрањено преко 1.000 супстанци. Пре тога није било дозвољено само 19. Када је Агенција формирана и Швеђани су новчано помогли.

Лилијен Торнквист из Агенције за хемикалије из Шведске каже да никада није видела тако брз развој за тако кратак период. "Али сада је све стало, и веома смо забринути, али ћемо учинити све да Агенција настави рад", рекла је Лилијен Торнквист.

Председница Удружења токсиколога Србије Весна Матовић указује на то да је контролисано управљење хемикалијама глобални задатак, и пита зашто би Србија била ван тога. "Самим тим, једно тело, типа Агенција за хемикалије мора да постоји како би те проблеме покушали да решимо", рекла је Матовићева.

Са укидањем Агенције пре пола године, већина радника није отпуштена, већ пребачена у Министарство. У самом Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, тврде да се укидањем Агенције може уштедети од трећине до половина средстава за ту намену.
Кажу и да су се надлежности агенције преклапале са надлежностима више министарстава, па је била могућа и злоупотреба система.

Владан Здравковић из Министарства енергетике развоја и заштите животне средине сматра да је било најлакше да се агенција инкорпорира у Министартво као први корак, да се обједини инспекцијска служба, направи ефикаснијом, и "да имамо више ресурса који ће боље да функционишу".

Јасминка Ранђеловић из Министарства енергетике развоја и заштите животне средине и бивша запослена у Агенцији за хемикалије каже да је веома важно да се закон о хемикалијама и закон о биоцидним производима спроводи, што није случај последњих шест месеци, јер је дошло до застоја у спровођењу због процедуралних разлога, изменом и доношењем измена закона о хемикалијама и биоцидних производа.

Удружење произвођача и увозника детерџената и козметике, Козомодет, тражило је решавање проблема који како тврде постоје после укидања Агенције. И у Националаној организацији потрошача сматрају да ту инстуцију није требало укинути.

Горан Паповић из те организација објашњава да непостојање такве једне агенције, односно једног таквог уређеног ситема задире у све могуће области, а да је оно што се тиче здравља и безбедности потрошача за нас неприхватљиво. "Мислим да је један апел, један захтев да се таква агенција врати, сасвим примерен", рекао је Паповић.

Стручњаци кажу да је контролу хемикалија потребно стално унапређивати, јер је хемијска индустрија међу онима које се најбрже развијају, стално се појављују усавршене, али и штетне хемикалије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару