Читај ми!

Регистри у подруму

И после сече прописа, после затварања фирми, остаје доживотна обавеза чувања гломазне архиве. Финансијски и извештаји о ревизији чувају се од 20 до 50 година. Наши прописи дозвољавају да се извештаји и документација чувају у електронском облику.

Начин, рокови и обавеза чувања пословне документације предузећа у Србији регулише чак 13 закона. Иако је прошле године Скупштина Србије у оквиру сече прописа укинула на десетине непотребних административних обавеза предузећа, она чак и када оду у у стечај и даље имају обавезу трајног чувања података.

Живот је пролазан али администрирање је вечито. Чување докумената је логично за живе фирме али и оне које пропадну нека документа морају да чувају више деценија а нека трајно. Експерти кажу да је то тако свуда у свету као сведочње државности.

Председника Савеза удружења стечајних управника Добривоје Петровић каже да је то уредио Закон о регистраторском материјалу.

"Регистраторско материјал су сви списи и сва документација настала у пословању одређеног правног лица и предузетника а архивска грађа прдедставља сву документацију изворну документацију која је значајна за науку и културу", каже Петровић.

Председника Савеза удружења стечајних управника наводи да је веома битно да се каже да је надлежан историјски архив по територијалном принципу који одређује шта је безвредни регитраторски материјал, шта је важан регистраторски материјал а шта је архивска грађа.

Ако већ мора да се чува онда је то минимум дванаест докумената од чега трајно Исплатна листа, евиденција о запосленом такозвани М4 образац као и евиденција о зарадама запослених.

Финансијски и извештаји о ревизији чувају се од 20 до 50 година. Отуда питање да ли постоји алтернатива чувања података у електронском облику и на чијји терет иду трошкови чувања ако је предузеће у стечају.

Милан Неговановић из Привредног саветника каже да наши позитивни прописи дозвољавају да се извештаји и документација чувају у електронском облику на неком магнетном медију микрофилму у рачунару.

"Битно је да буде доступна контроли да може да се прикаже на екрану да се одштампа чиме ће се значајно смањити трошкови чувања и складиштења", каже Неговановић

Када је фирма у стечају трошкови чувања намирују се из стечајне масе. Међутим иако су све очи упрте у нови закон из те области новина у правима и обавезама чувања документације односе се само на увођење дигиталних технологија али се неће значајније мењати прва и обавезе како за предузећа која нормално раде тако и за оне у стечају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару