Читај ми!

Расветлити судбине несталих у ратовима

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић позвао породице жртава ратова 1990-тих да се јаве тој Комисији и помогну идентификовање несталих чланова својих породица, наводећи да се у мртвачницама у Хрватској налази око 900 неидентификованих тела.

Удружења породица несталих и погинулих Западне Славоније и заточеника логора НДХ-а обележавају Дане сећања за жртве Јасеновца и жртве Западне Славоније током рата од 1991. године.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић позвао је породице жртава југословенских ратова 1990-тих година да се јаве Комисији и помогну идентификовање несталих чланова својих породица.

"У Хрватској у мртвачницама се налаз и око 900 тела која још нису идентификована. Чланови њихових породица су раштркани свуда у свету, а непходна је њихова крв како би се ДНК анализом утврдио њихов идентитет", рекао је Одаловић на коференцији поводом Дана сећања на жртве из Запдне Славоније током Другог светског рата и у рату 1991-95. године.

Председница Удружења породица несталих и погинулих из Западне Славоније Љуба Шућур је апеловала на породице да податке о жртвама не дају невладиним организацијама и удружењима, већ само званичним институцијама Србије и Хрватске.

По речима Одаловића 12.000 људи се води као нестало у Хрватској, од чега је из Хрватске 2.000. На простору Западне Салавоније 306 особа води се као нестало, а индентификовано је само 48.

"Неопходно је стално помињати жртве, важни су дани сећања јер је много оних који покушавају да прикрију историју", рекао је Одаловић, истакавши да докле год буде нерасветљених судбина "нећемо бити задовољни".

Шућур је истакла да је рат завршен и да су Србија и Хрватска потписале споразум о сарадњи још 1996. године, али се предавање посмртних остатака "одуговлачи" иако је то, како је рекла, кључано за процес помирења.

Говорећи о жртвама Другог светског рата у Хрватској, председник Светског ромског парламента Драгољуб Ацковић указао да се и даље не зна број страдалих Рома, а процене се крећу од 2.920 до 80.000.

"Неко се намерно игра ромским жртвама", рекао је Ацковић.

У Саборној цркви у Београду служен је парастос жртвама комплекса логора Јасеновац од 1941. до 1945. године и жртвама Западне Славоније од 1991. године, током акције "Бљесак".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару