Читај ми!

Заблуде препрека завештању органа

Црногорски лекари ускоро ће бити оспособљени да, без помоћи колега из Хрватске, самостално раде трансплантације. Међутим, највећи и најтежи задатак, с обзиром на поднебље, јесте развити свест о важности даривања органа, на чему би, поред стручњака, требало да буде ангажовано цело друштво.

Здравство Црне Горе запамтиће 25. септембар 2012. године када је, први пут у тој земљи, урађена трансплантација. Уз помоћ колега из Загреба, лекари подгоричког Клиничког центра пресадили су бубрег. Док не почну да раде и кадаверичне трансплантације, главни задатак је објаснити грађанима колико је важно завештање органа - и разбити заблуде.

Становници Црне Горе од октобра имају могућност да код изабраног лекара потпишу донорску картицу. До сада је органе завештало више од 200 људи што је, кажу, очекивани број.

Помоћница министра здравља Црне Горе Мира Јовановски Дашић каже да се у тој земљи ради само пресађивање органа са живих донора.

"Давалачка картица има смисао тек кад будемо радили трансплантације са умрлих лица", каже професорка Мира Јовановски Дашић.

Законодавни оквир је заокружен, црногорски лекари ускоро ће бити оспособљени да, без помоћи колега из Хрватске, самостално раде трансплантације. Међутим, највећи и најтежи задатак, с обзиром на поднебље, јесте развити свест о важности даривања органа, на чему би, поред стручњака, требало да буде ангажовано цело друштво.

"Донаторска картица је повод за размишљање, за разговор и размену мишљења у породици. Донаторска картица јесте законски чин, међутим и реч некога да хоће да завешта органе има много већи значај", каже Марина Ратковић, национална координаторка за трансплантациони програм.

Професорка Ратковић каже да морамо сва наша предубеђења, велики фетишизам умирања у Црној Гори покушамо да мењамо, не вређајући ничију интиму, ничије емоције.

Тридесетдвогодишња Биљана Андрић са Цетиња шести је пацијент у Црној Гори коме је пресађен бубрег. После пет месеци на дијализи, захваљујући оцу, добила је бубрег. И нови живот.

"Живот са дијалозом је једно, а трансплантирани су друго. Надам се да ћу бити добро", каже Биљана. 

На бубрег чека тридесетак пацијената. До краја године, први пут у Црној Гори, требало би да буде пресађена и јетра са живог донора. У плану је и чланство у асоцијацијама које омогућавају размену органа и ткива што је, за државе са малим бројем становника попут Црне Горе, од великог значаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару