Читај ми!

Ђукић-Дејановић: Не сме бити несташице лекова

Државне апотеке би требало да се нађу на списку оних наручиоца који ће бити изузети из примене Закона о јавним набавкама у овој години, а ускоро ћемо видети да ли ће тако одлучити Министарство финансија и привреде и Влада Србије, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Министарство здравља Србије упутило је захтев да се државне апотеке ове године изузму од примене Закона о јавним набавкама, изјавила је министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, додајући да несташице лекова не сме бити.

Министарка је рекла да не зна какав ће бити одговор Владе Србије и Министарства финансија и привреде на тај захтев, али очекује да ће он доћи у наредним данима.

"Државне апотеке би требало да се нађу на списку оних наручиоца који ће бити изузети из примене Закона о јавним набавкама у овој години, а ускоро ћемо видети да ли ће тако одлучити Министарство финансија и привреде и Влада Србије", рекла је Славица Ђукић Дејановић новинарима у Палати Србија.

Она је истакла да је обавеза апотекарских установа да се баве снабдевањем и раде посао који им је држава поверила, без обзира на то какав ће бити одговор Владе Србије, односно ресорног Министарства.

"Они (државне апотеке) ће морати да раде свој посао и несташице (лекова) не сме да буде.... Без обзира што потпуно разумем неспремност државних апотека да примене Закон о јавним набавкама, о том закону се говорило целе прошле године и морали смо сви мало да будемо и припремљенији за њега", рекла је министарка.

Она је истакла да Закон о јавним набавкама обавезује све, као и да се он мора поштовати.

"Јавне набавке су нешто што почиње да живи. У здравству ће то бити крај ове године за наредну годину, тако смо предвидели уредбом и то је прошло Владу и зато има оправдања да будемо подносиоци захтева да се апотеке нађу на списку субјеката који ће почети то да примењују онда када ми у здравству почнемо да се бавимо централним јавним набавкама", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да проблем државних апотека и незадовљство што морају да поштују Закон о јавним набавкама "не проистиче из неке проблематике Министарства здравља и нерешених питања са апотекама".

Представници Апотека "Београд" тврде да их нови Закон о јавним набавкама, који је у примени од 1. априла ове године и предвиђа централизоване набавке, онемогућава у редовном снабдевању лековима. 

Рок за доношење пратећих подзаконских аката је истекао 6. априла, а њима би требало да буде прецизирано да ли ће државне апотеке убудуће морати да расписују тендере и да уђу у процедуру јавне набавке која траје и до два месеца, или ће бити изузете од примене тог прописа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи