Читај ми!

Бонтоном се може улепшати живот

Поштовати правила понашања, љубазношћу и лепим речима може се улепшати живот другима, а и себи. Нажалост, у свакодневној комуникацији често забораљамо на правила бонтона.

Наша комуникација често подсети на дечију игру глувих телефона у којој нема слуха за друге. Уз то, неретко је испуњена непримереним гестовима и речима. Упадање у реч пре је правило него одраз нестрпљења саговорника. О лепом понашању знамо али не довољно, упозоравају стручњаци, који кажу да морамо да се мењамо и као појединци и као друштво.

Често можемо видети да се младићи, који су одавно прерасли љуљашке, љуљају на њима у парку. Оно што је темељ за кућу, то је за добру комуникацију - поштовање личног, породичног и друштвеног бонтона.

Крајем 90-их година аутор једне од књига о бонтону на српском позајмио је најбоља правила лепог понашања из више приручника, прилагодио их нашим потребама и на око 200 страна написао бонтон са практичним саветима.

"Да цитирам или парафразирам Шопенхауера, кад каже да је бонтон као ваздушни јастук, у њему нема ничега, али он олакшава живот. Значи олакшава односе између људи, улепшава ту релацију и у многим стварима кад се налазите у некој непознатој средини даје вам неку могућност комуникације", каже Горан Буџак, аутор књиге о лепом понашању.

Иако у највећим библиотекама има више од 3.000 књига о бонтону, мало је оних који их траже и читају.

"Највише које се траже то је о пословном понашању", каже Љиљана Башић из Народне библиотека Србије.

Месечно, на пример, изађе око 10 публикација са тим насловом.

"Статистика је поражавајућа што се тиче броја корисника који позајмљују ове књиге. У току прошле године њих стотинак, ове године тек њих двадесеторо", каже Исидора Ињац, библиотека Града Београда.

Шта год писало у књигама о лепом понашању и бирању речи у разговору са другима, то није довољно.

"Ако бонтон постоји у неким књигама које се не читају, а не постоји у стварности, онда је то алармантна околност", сматра Ратко Божовић, социолог културе.

Социолози указују да нам недостају толеранција и хармонија у узајамним односима.

"Ми смо од деведесетих година нарочито пострадали у ономе што је стил живљења. У том стилу живљења изгледа да је било најмање бонтона. Немати адекватан бонтон, то значи немати коначно потребу да се мењамо, да из комуникације са другим изађемо другачији и пристојнији. Да би се, дакле, све то променило, мора се, изгледа, променити структурално друштво, мора се променити систем вредности, јер овде имамо конфузију у систему вредности", каже Божовић.

Захвалити се саговорнику, замолити за мало стрпљења. Бити љубазан - могли би бити први кораци бољих појединаца ка бољем друштву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару