Читај ми!

Промене спроводе они који су упропастили правосуђе

Велике реформе у правосуђу које нису дирнуте Стратегијом, спровешће Високи савет судства и Државно веће тужилаца, који су "упропастили српско правосуђе", каже председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић изјавила је данас да ће велике промене у правосуђу, које "нису дирнуте" Стратегијом реформе правосуђа, спроводити Високи савет судства и Државно веће тужилаца, који су "упропастили српско правосуђе".

"Важне промене дешавају се паралелно са стратегијом, која би морала и њих да има у виду, па се поставља питање хоћемо ли имати здраву основу за будуће стање у правосуђу", рекла је Драгана Бољевић на скупу посвећеном Нацрту стратегије о реформи правосуђа, одржаном у београдском Медија центру.

Драгана Бољевић је истакла да се мора дефинисати критеријум ефикасности, јер у Србији постоји неспоразум у разумевању тог појма зато што се сматра да је ефикасност значи што већи број предмета решених у што краћем времену.

"По европским стандардима, ефикасност правосуђа значи квалитетно решавање спорова после разматрања свих аспеката правне ствари у разумном року", рекла је Бољевићева.

Према њеним речима, требало би разбити мит о томе да је највећи проблем Србије пред Европским судом за људска права у Стразбуру велики број одлука о повреди права на суђење у разумном року.

"То је апсолутно нетачно, јер је Србија 2011. године у свега нешто више од четвртине, 26 одсто, оглашена одговорном због повреде права на суђење у разумном року, а у 25 одсто предмета утврђено је да је Србија одговорна за повреде права на правично суђење, док су се у 50 одсто случајева догодиле повреде осталих важних права гарантованих Уставом и Европском конвенцијом о заштити људских права", истакла је Бољевићева.

Како је навела, пред судом у Стразбуру је 9.500 предмета из Србије, која сразмерно броју становника дели прво место са Црном Гором.

"Када би биле решене две групе предмета, ми не би стајали тако лоше, а то су захтеви за исплату ратних дневница резервистима и потраживања радника у приватизованим предузећима", додала је Бољевићева.

Председница Друштва судија Србије рекла је и да се у јавности често помиње да је на посао враћено 1.000 неизабраних судија и тужилаца, а да је заправо враћено око 500 судија и око 100 тужилаца, као и да би надлежни требало да објаве прецизне податке о томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару