Читај ми!

Нове казне за злоупотребе у привреди

Власницима и директорима приватних предузећа од данас је могуће судити за ново кривично дело, злоупотребу од стране одговорног лица. За државне службенике и директоре јавних предузећа и даље важи старо дело, злоупотеба службеног положаја. Због ове измене Кривичног законика биће урађена ревизија више од пет хиљада предмета.

Измена Кривичног законика који данас ступа на снагу предвиђа да се власницима и директорима приватних предузећа може судити за ново кривично дело, злоупотребу злоупотребу од стране одговорног лица.

Ново кривично дело односиће се и на Мирослава Мишковића, Станка Суботића, Мила Ђурашковића. Преопширна квалификација која је до сада важила обухватала је велики број кривичних дела, па је сада прецизирана, објашњавају стручњаци.

"Одговорно лице у привреди врши кивична дела против привреде и оно одговара само ако је себи или другом прибавио противправну имовинску корист или другом нанео штету. Одговорност одговорног лица је у односу на службено лице знатно сужена", објашњава државни секретар Министарства правде и државне управе Данило Николић.

Док је у јавним предузећима било довољно доказати да су прекорачена овлашћења, код злоупотребе од стране одговорног лица мора постојати незаконито стицање имовинске користи.

"Потребно је да за себе или друге стиче противправну имовинску корист. Њему правно лице служи као средство извршења и служи му у криминалне циљеве", каже професор кривичног права др Зоран Стојановић.

Одговорне особе ће бити осуђиване према износу незаконито стеченог новца. За више од 450.000 динара казна ће бити до пет година, а противправна корист већа од милион и по динара биће кажњавана до десет година затвора.

У српским судовима тренутно се припрема и води 5.385 поступака за злоупотребу службеног положаја. Многе од њих тужиоци би требало да прилагоде новим прописима до 1. јула.

"За један део тих предмета постоји оправдање да се настави поступак и да се дође до правоснажне пресуде. Али када неко послује у складу са прописима који важе у привреди, заиста не знам зашто би то било кривично дело", каже професор Стојановић.

Због непознавања претходне формулације - злупотреба службеног положаја, многе европске земље нису изручивале наше грађане који су због тога на потерници. Увођењем овог кривичног дела таква пракса ће се променити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару