Читај ми!

Људска права у "сивој зони"

Економска и социјална права у Србији у забрињавајућем стању, саопштио Београдског центра за људска права. Између 300.000 и милион људи ради на црно, 10 одсто запослених ради на уговор на одређено време, а Роми и ЛГБТ популација се дискриминишу, наводи ова организација.

Стање у области економских и социјалних права у Србији је забрињавајуће, а присутна је и дискриминација појединих група као што су Роми и припадници ЛГБТ популације, због чега је потребно уложити додатне напоре да се ситуација у тој области поправи, речено је на конференцији за новинаре Београдског центра за људска права.

Приликом представљања извештаја "Људска права у Србији 2012", речено је да је прошле године око 170.000 људи остало без посла, 35.000 је проглашено технолошким вишком, а 5.000 активних фирми није плаћало порезе и доприносе.

Правник Центра Соња Тошковић навела је да између 300.000 и милион људи ради на црно, док 10 одсто запослених ради на уговор на одређено време и по шест година.

"Стање у области економских и социјалних права је забрињавајуће и потребно је уложити много више напора како би се ситуација поправила", рекла је Тошковићева.

Бојан Гавриловић из Београдског центра за људска права рекао је да су особе са инвалидитетом дискриминисане у свим сферама друштвеног и приватног живота, као и да се велики број послодаваца радије одлучује да плати казне него да их запосли.

Према његовим речима, дискриминација на основу пола је много чешћа према женама, а заштита жена у трудноћи и после порођаја је такође неадекватна, па оне често буду отпуштене по повратку са породиљског одсуства.

Гавриловић је навео и да је казнена политика у случајевима изазивања верске и националне мржње блага и да судови "пренаглашен значај дају олакшавајућим околностима, чиме се казне ублажавају, а изазивачи националне или верске мржње често не подлежу кривичном гоњењу или се само прекршајно кажњавају".

"Подршка дискриминацији"

Он је рекао и да постоје различити облици дискриминације према припадницима ЛГБТ популације, о чему говори податак да 80 одсто средњошколаца који су учествовали у једном истраживању подржава неки облик дискриминације тих особа.

"Испољавање сексуалне оријентације и претпостављена сексуална оријентација су повод за различите облике дискриминације и насиља", рекао је Гавриловић који је навео да је Парада поноса по трећи пут забрањена што указује на "систематску природу кршења људских права ЛГБТ особа и пропуштање државе да им обезбеди одговарајућу заштиту".

Говорећи о правима Рома, Гавриловић је рекао да је "процес њиховог расељавања имао низ мањкавости", а да су према мишљењу грађана Роми најдискриминисанија група, посебно у области запошљавања, образовања и у здравственој заштити.

Извршни директор Центра Весна Петровић навела је да су 2012. годину обележили добијање статуса кандидата за чланство Србије у ЕУ и избори на свим нивоима власти.

Петровићева тврди и да је "напредак Србије ка ЕУ успорен после добијања кандидатуре јер је почела предизборна кампања, што је имало за последицу смањење законодавне активности па између јануара и јуна ниједан европски закон није усвојен у Србији".

Она је навела и да је нова Влада показала спремност да приступи дијалогу са Приштином и понуди компромисно решење за косовско питање, али да до краја 2012. године политика "владе према Косову и Метохији није постала до краја потпуно јасна".

"Крајем 2012. године могло се посумњати да ће Србија успети да добије датум средином ове године за приступање чланству", рекла је Петровић и рекла да је јесен донела интензивнију борбу против корупције са неколико спектакуларних хапшења".

Међутим, како тврди, прошле године нису направљени озбиљнији помаци у институционализацији борбе против корупције, а "забрињава чињеница да су многа хапшења била помпезно најављивана у медијима и пре него што су се догодила".

Петровић је навела и да се економска ситуација није поправила, док је говорећи о реформи правосуђа навела да је она неопходна, а посебно у погледу мреже судова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару