Читај ми!

УНС: Масовно кршење Кодекса новинара

Приликом извештавања о масовном убиству у Великој Иванчи београдски медији масовно кршили Кодекс новинара Србије, упозорава УНС.

Удружење новинара Србије упозорило је да извештавање београдских медија о масовном убиству у Великој Иванчи произвело масовно кршење Кодекса новинара Србије.

У томе су ових дана нарочито предњачили Курир, Информер, Блиц, Ало и Наше новине, навео је УНС у саопштењу и позвао колеге да се врате поштовању приватности, достојанства и интегритета људи о којима пишу.

"УНС дели огорчење доброг дела јавности због тога што је извештавање о масовном убиству произвело масовно кршење Кодекса новинара Србије", пише у саопштењу УНС-а.

Удружење новинара Србије је упозорило и да таблоиди већ данима злоупотребљавају шок и неверицу грађана, односно њихову потребу да сазнавањем бројних појединости у вези са злочином докуче како је тако нешто уопште могло да се деси.

Наводи се да Кодекс новинара Србије захтева од уредника и новинара да приликом извештавања о несрећама и трагедијама у којима има страдалих воде рачуна о духу саосећања и дискреције, као и да избегавају спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова.

"Новинари такође имају и законску обавезу да поштују претпоставку невиности. Те одредбе Кодекса, али и многе важеће друштвене норме, извргавају се руглу огромним насловима у којим се спекулише о побудама 'монструма', о улози наводне 'курве', о тобожњем 'гену зла', о измишљеним догађајима из 17. века, о астролошким бесмислицама", пише у саопштењу УНС-а.

То новинарско удружење је саопштило да је ових је дана примило више позива, писама и притужби грађана и колега новинара на рачун извештавања београдских медија о страшном злочину почињеном прошле седмице у селу Велика Иванча крај Младеновца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару