Читај ми!

Пензионери најбољи клијенти банкама

Све више новца најстаријих суграђана одлази на отплату скупих кредита. Пензионерски кредити све чешћи и како кажу банкари, један од најбољих банкарских производа. Пензионери су најбољи клијенти, јер, према речима банкара, најредовније плаћају дуг. Стручњаци упозоравају на опасност од превеликог задуживања, јер понуде банака нису добре како изгледају.

Пензионери у последњих неколико година све више постају дужници банака, па тако део својих, углавном скромних примања троше на отплату папрено скупих кредита. Банкари тврде да су пензионерски кредити један од њихових најбољих прoизвода. Стручњаци пак упозоравају пензионере да је то само наизглед савршена понуда због које ће упасти у дуг већи него што су и могли да замисле. За све недоумице о кредитима, које имају пензонери, али и други грађани, бесплатан савет могу да добију у Народној банци Србије.

Колика год била беспарица, банке успевају да нађу клијенте на којима могу да зараде. У последње време циљна група су пензионери који се задужују и по неколико хиљада евра.

Разлози што улазе у кредите су различити, многи их узимају да би купили скупе лекове, јер пензија није довољна, али често се не задужују због себе.

Пензионери су најбољи клијенти, кажу банкари, јер најредовније плаћају свој дуг. Кредит од најмање 50.000, највише 300.000 динара, могу да подигну пензионери старости од 55 до 74 године.

Многе банке не инсистирају да се баш код њих отвори текући рачун. Међутим, важно им је да буду сигурне да ће наплатити позајмицу, а да рате не падну на терет наследницима. Само у једној банци, откако је кренула у тај посао, задужило се 40.000 пензионера.

Властимир Вуковић из банке Интезе каже да динарски кредит има своју фиксну рату, нема трошкове обраде кредитног захтева, а осигурање је плаћено у оквиру кредита.

У случају смрти клијента, цео кредит исплаћује осигуравајућа кућа, објашњава Вуковић.

Неки финансијски стручњаци изричито су против таквих кредита. Тврде да та позајмица скупо кошта најстарије суграђане, нарочито ако је условљена животним осигурањем.

Економиста Горан Николић указује да каматна стопа може да буде 23 посто што је страховито висока каматна стопа.

"Ако вам је кредит 300.000, колико је често максимално и то је на три године што је опет најчешћи рок, ви ћете платити 118.000 динара само на камату за само три године", објаснио је николић.

Према његовим речима, осигурање које банка плаћа у оквиру кредита веома је скупо и додаје да животно угрожени људи не узимају кредите, већ су им деца природни жиранти.

Пензионери најчешће савет траже од банкара. Не треба заборавити да су и они трговци који свој производ хвале, а не указују на мане.

Међутим, уколико окрену број 0800 111 110 или посете сајт НБС, добиће бесплатан савет Центра за едукацију и заштиту корисника финансијских услуга Народне банке Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару