Читај ми!

Све више гладне деце

У Србији има око 200.000 гладне деце. Према подацима Владиног Тима за смањење сиромаштва, број гладних малишана већи је из године у годину.

Испод апсолутне линије сиромаштва у Србији живи готово 10 одсто становништва, а свака четврта особа је дете. Према подацима владиног Тима за смањење сиромаштва, број гладне деце већи је из године у годину. Тренутно их има око двеста хиљада.

Ред за бар један сигуран оброк у народним кухињама, из године у годину, све је дужи. Према подацима надлежних трећина корисника су деца.

"Снаја и два унучета. Нико не ради, живимо само од моје пензије. Моју породицу чини девет чланова, од тога нико не ради, социјални смо случајеви, живимо овде у бараци и доста нам значи ова храна коју примамо", каже корисник народне кухиње из Прокупља.

Данас је хиљаду гладне деце више него прошле године.

"Број сиромашне деце се повећава из године у годину. Ми од 2010. године пратимо један тренд повећања тог броја људи којима недостају основне намирнице као што су млеко, месо, јаја, воће и поврће, који немају средстава за нову гардеробу, за школске књиге и којима школа није доступна", каже Мирјана Максимовић из Тима Владе Србије за смањење сиромаштва.

Статистика каже да су најсиромашнија деца млађа од 13 година и из породица чији родитељи немају завршену основну школу. Криза се, нажалост, проширила и на друге категорије становништва.

"То су углавном деца из породица чији су родитељи остали без посла и који нису били у могућности да обезбеде минимум средстава за функционисање своје породице", каже Весна Миленовић из Црвеног крста Србије.

Према њеним речима, подаци показују да су јужна Србија, југоисточна Србија са највећим проблемима сиромаштва, а да је за ефикаснију подршку неопходна реформа социјалног система.

"Рецимо, и за дечји додатак и за новчану социјалну помоћ имамо велики број оних који имају право, а не примају, због различитих ствари, на пример код Рома је недостатак докумената, у руралним срединама је информисаност велики проблем. Мислим да је ефикасније коришћење новца који одвајамо свакако могуће", каже Мирјана Максимовић.

Стручњаци подсећају да пут до бољих животних услова води преко бољег образовања и зато није утешно што готово 80 хиљада деце школског узраста не иде у школу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару