Читај ми!

Двојезична настава све популарнија

По систему гвојезичне наставе у школама Србија је јединствена у региону. Од јесени, нова одељења биће отворена у Ваљеву и Суботици. А да би одељење почело да ради, потребна је једногодишња припрема.

Двојезична настава у школама у Србији одржава се од 2004. године, и по овом систему наставе, Србија је јединствена у региону. Од јесени, нова одељења биће отворена у Ваљеву и Суботици. А да би одељење почело да ради, потребна је једногодишња припрема.

Пројекат двојезичне наставе почео је у Београду, а касније се проширио на целу Србију. Наставу држе искључиво наши наставници, што захтева добро знање страног језика. Тако на пример, ученици један час хемије слушају на српском, а следећи на француском језику.

Ученици пиротске гимназије кажу да информатика није толико тешка, али да је од тежих предмета хемија на француском.

Један од професор Гимназије у Пирору рекао је да овај начин рада захтева посебну припрему, али компензација постоји, јер је веома занимљиво и ученици су веома активни.

Предност оваквог школовања је у томе што ђаци, ако желе, могу да наставе студије у иностранству.

Ученици добијају две дипломе, наше и француске владе о признавању нивоа језика, тако да се аутоматски интегришу у студије у иностранству ако то желе, кажу у Гимназији "Светозар Марковић" у Нишу.

На овакав начин тренутно се учи у пет предшколских установа, 11 основних школа и 10 гимназија.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Весна Фила рекао је да постоје различите варијанте двојезичне наставе - француско-српска, енглеско-српска, италијанско - српска, немачко-српска и руско-српска, али постоји један модалитет у Суботици а то је мађарско-немачки, пошто је мађарски језик матерњи језик тој деци.

"Ја то зовем колоквијално трилингвална наства пошто они уче и српски, тако да та деца суверено познају три језика после школовања", навела је Фила.

Овакву наставу подржавају Британски савет, Француски, Италијански и Гете институт и Руски дом. Могуће је да се оформе и шпанско-српска одељења. Већ је извесно да нас од јесени очекује и нови модел учења кинеског језика - у наставу ће уз кинеске лекторе бити укључени и наши синолози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару