Читај ми!

Сваки трећи грађанин даје мито

Истраживања јавног мњења показују да је корупција у земљи веома заступљена, али и мишљења да се њен ниво смањио у односу на претходну годину. Троје од 10 грађана признаје да даје мито. После здравства и правосуђа, полиција је, према мишљењу грађана, на трећем месту по корумпираности.

Сваки други грађанин Србије сматра да је корупција у земљи веома заступљена, показало је истраживање јавног мњења Београдског центра за безбедносну политику. Ипак, знатан број испитаника сматра да се у односу на прошлу годину ниво корупције мало смањио и да је борба против корупције била делимично успешна.

За благо смањење корупције грађани највише заслуге приписују првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу. Да би борба била успешна, сматрају да је најпре потребно ојачати институције и пооштрити казне.

Грађани у Србији, њих чак 49 одсто, сматрају да је корупција веома присутна у друштву, а само два одсто њих да је уопште нема.

Новина у односу на претходне године јесте да 42 одсто грађана сматра да се корупција мало смањила.

Предраг Петровић из Београдског центра за безбедносну политику каже да постоји благи песимизам и благи оптимизам.

"Ту су грађани подељени, већина се изјаснила да ће борба бити успешна, али да ће се неки ипак извући, док трећина сматра да она неће бити успешна", каже Петровић.

Најзаслужнијим за успех у борби против корупције 32 одсто грађана сматра првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића. Ипак, оцењују да су у борби против корупције најважније јаке институције.

"Тек сваки десети препознаје Владу која доприноси борби против корупције, а тек на питању ко кочи борбу против корупције, скоро исти број грађана сматра да Влада кочи. Ту су и политичке странке, тајкуни и бивша власт", каже Петровић.

После здравства и правосуђа, полиција је, према мишљењу грађана, на трећем месту по корумпираности, углавном саобраћајна и гранична. Њих најчешће грађани и подмићују, како би избегли казну. Троје од 10 грађана признаје да даје мито.

Марко Савковић из Београдског центра за безбедносну политику каже да 89 одсто даје новац и да врло често сам грађанин иницира корупцију, али да то опет треба упоредити са оним када сам полицајац или полицијски службеник предложи корупцију.

Само осам одсто грађана придаје значај улози ЕУ и међународне заједнице у борби против корупције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару