Суботић: Променити однос према оружју

Предлогом нацрта закона о оружју и муницији предложено да лекарски преглед буде обавезан, као вид превентиве, каже председница УО Националне асоцијације за оружје Србије Зорица Суботић. Потребно је променити однос и свест према оружју, наводи Суботићева.

Злочин у Великој Иванчи поново је покренуо полемику о томе треба ли пооштрити систем издавања дозвола за држање оружја и увести чешће контроле особа које га поседују. Чешћи лекарски прегледи су потребни у новом закону као вид превентиве, сматра председница Управног одбора Националне асоцијације за оружје Србије Зорица Суботић.

Постојећи закон о оружју и муницији је стар око 20 година и имао је низ измена, рекла је Суботићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Национална асоцијација за оружје Србије је пре три године ресорном министарству предала комплетно припремљен Предлог нацрта закона о оружју и муницији којим је предложено да лекарски преглед буде обавезан, подсећа Суботић.

Тим предлогом нацрта предложено је и да информацију о томе да неки грађанин поседује оружје има и тзв. изабрани лекар, јер је тај лекар у најчешћем контакту са пацијентом, каже Суботићева.

"Предложили смо да он у ствари изврши препоруку ресорном министарству за издавање ванредног лекарског прегледа, предвидели смо да је носилац обавезан да изврши тај преглед, а да, уколико је он био непотребан, трошкове сноси министарство", каже Суботићева.

Сматра се да постоји традиционални однос Срба према оружју, али није битно мењати традицију већ извршити едукацију код људи, сматра Суботићева.

"Као асоцијација много радимо да едукацији. Треба разумети да оружје није само предмет убиства, већ и предмет спорта, хобија. Треба променити однос и свест према оружју код народа и то је већ на друштву", закључила је Суботићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару