Читај ми!

Ко све носи оружје

Грађани Србије поседују милион и 100 хиљада комада оружја. После убиства 13 особа у Великој Иванчи поставља се питање о законским одредбама о држању и ношењу оружја. Већ неколико пута најављивано је да ће се закон мењати како би се пооштрили критеријуми за издавање дозвола за оружје.

Трагедија која се догодила у Великој Иванчи, у којој је 13 особа убијено повод је за преиспитивање законских одредби о држању и ношењу оружја.

Удружења за оружје већ годинама упозоравају да је дозволу за држање и ношење оружја код нас лако добити. Већ неколико пута је најављивано да ће се закон мењати како би се пооштрили критеријуми за издавање дозвола за оружје.

Грађани Србије поседују милион и 100 хиљада комада оружја. Дозволу да га носи и користи има хиљаду и по људи. За издавање оружног листа довољна је обука за руковање оружјем и потврда да особа није кривично гоњена, али не и да је психички стабилна.

Петар Пантић из Националне асоцијације за оружје Србије подсетио је да је пре седам, осам година када се догодило масовно убиство у Јабуковцу рекао да је потребно увести лекарски преглед, и да ако лекар процени да особа није способна за ношење оружја то треба да пријави надлежним органима како би му се одузело оружје.

Дозвола за ношење оружја продужава се на сваких пет година. Са друге стране, дозвола за држање оружја је трајна и ретко се одузима.

Миљко Симовић из Министарства унутрашњих послова рекао је да када орган који води поступак посумња у здравствену способност осове он ће га упутити у здравствену установу да донесе уверење да се њему може поверити оружје за држање и за ношење.

Како је рекао, потребно је да се орочи евентуално, да ли је 3, 5 година довољно или је потребан краћи временски период да особа која већ поседује оружје буду подвргнута лекарском прегледу.

Психолози су ригорознији, па кажу да се лекарски прегледи морају обављати сваких годину дана, а код млађих људи и на шест месеци. Да је потребно мењати правила и процедуре сматра и премијер Ивица Дачић.

"Можда је ово и потреба да се мало више обрати пажња на неке друге ствари у друштву, а не само на полицијски рад као што је например редовни прегледи који треба да постоје за оне који се баве овим послом, као и за издавање дозвола за држање и ношење оружја итд", навео је премијер Дачић.

Поседовање и коришћење оружје дефинисано је законом из 1992. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару