Школовање једини пут до бољег живота

Већина Рома нема стално запослење, личне документе, редован оброк, а просечно живе само 49 година. Неки су успели да школовањем дођу до бољег живота. Међутим, само 10 посто Рома има основно образовање, a многи одрастају у сиромаштву и нехигијенским условима.

Просечни животни век Рома у Србији је 49 година, а тек сваки стоти живи дуже од 60 година. Највећи број Рома живи без сталног запослења, редовног оброка, докумената... Међутим, има и оних који су свесни да је једини прави пут до бољег живота образовање.

Да је школовање једини прави пут до запослења и бољег живота, Зоран Симић је, каже, научио од родитеља. Данас је он успешан пословни човек, који у својој фирми запошљава, не само Роме, већ и све оне који до посла тешко долазе.

"Никада нисам имао никаквих проблема зато што сам припадник ромске националне мањине. Ни моја деца у свом образовању то немају. Одлични су ђаци са свим петицама. То је мерило успеха да ли ће вас неко прихватити или не. То вам је мерило и у иностранству, то вам је мерило и у Србији", каже Симић.

Тако васпитава и своју децу. Жеља му је, каже, да његове ћерке заврше факултет, а да су на добром путу, потврђују петице у ђачкој књижици.

"Волела бих да постанем менаџер и одбојкашица, али бих једног дана волела и да заменим тату у фирми", рекла је његова ћерка Маја.

Ни Зоранова супруга Биљана није желела да дели судбину својих сународница, које су, у највећем броју, дискриминисане по полу и по томе што припадају најугроженијој националној мањини.

Биљана сматра да и друге Ромкиње треба да се школују и раде као и она, и да тако изведу и своју децу на прави пут.

Образовање је, међутим, упркос афирмативним акцијама државе, и даље рак рана ромског народа.

Према подацима, само 0,03 одсто заврши факултет, око седам одсто средњу, а само 10 одсто њих има основно образовање.

Пи-ар Националног савета Рома Иван Васић наводи да је 80 посто Рома неписмено и да ће добити своје место у друштву када схвате значај образовања.

Симићи остварују свој сан и живе бољи живот.

Међутим, питање је колико је то оствариво и за многе малишане који одрастају у нехигијенским насељима и наслеђују само сиромаштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару