Читај ми!

Интензивније против дискриминације Рома

Роми и даље најдискриминисанија друштвена група у Србији, упозорила је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић и позвала власт да још интензивније ради на сузбијању дискриминације којима су Роми изложени. Дискриминација највише изражена у запошљавању, образовању, здравственој заштити и становању, истиче повереница.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић позвала је органе јавне власти и све друштвене актере да још интензивније раде на сузбијању свих облика непосредне и посредне дискриминације којима су припадници ромске заједнице изложени, наводећи да су Роми и даље највише дискриминисаа друштвена група у Србији.

Невена Петрушић је честитала празник свим Ромима подсећајући да се широм света обележава Дан Рома како би се указало на проблеме са којима припадници ромског народа суочавају и како би се власти држава у којима живе подстакле да раде на унапређењу њиховог положаја.

"Иако је последњих година доста тога учињено на плану побољшања положаја ромске заједнице, Роми су и даље најдискриминисанија друштвена група у Србији, а дискриминација је највише изражена у области запошљавања, образовања, здравствене заштите и становања", истакнуто је у саопштењу.

Како је наведено, етничка дистанца према ромској заједници је још увек веома велика, а посебно забрињавају отворени и широко распрострањени говор мржње, претње и напади на припаднике и припаднице те заједнице, који се недовољно ефикасно процесуирају и кажњавају.

Велики број притужби на дискриминацију Рома 

У саопштењу је истакнуто и да су од укупног броја притужби које су током прошле године поднете Поверенику за заштиту равноправности, око 14 одсто притужби је због дискриминације на основу националне припадности и етничког порекла, а половина њих се односи на припадност ромској националној мањини.

Услови пресељења припадника ромске националне мањине и њихово збрињавање у новим срединама били су и повод за неколико притужби поднетих Поверенику, али највећи број односио се, као и претходних година, на сферу рада и запошљавања.

Ипак, број поднетих притужби несразмеран је у односу на степен распрострањености дискриминације према Ромима и због тога је повереница позвала припаднике те заједнице и организације цивилног друштва да реагују и подносе притужбе због дискриминације.

Петрушић је позвала грађане да буду толерантни, уважавају и поштују различитост и допринесу да се поражавајућа статистика о положају ромске заједнице у свим сферама живота ове године знатно побољша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару