Читај ми!

Не веруј(у) у идоле

Погрешном интерпретацијом истраживања о вредносној оријентацији матураната створена и погрешна слика о идолима младих. Најразвиканијих имена (Легија, Карлеуша, Гадафи...) у анкети има - тек у траговимa.

Бомбастични наслови попут "Матуранти воле Легију и Карлеушу" узбудили су српску јавност крајем марта.

Медији су пренели да је истраживање "Вредности и културни активизам младих у Србији" показало да су идоли матурантима на првом месту естрадне личности (домаћи и страни певачи, страни глумци и манекенке) и спортисти, али и личности контроверзних или крајње проблематичних биографија.

Гласила су посебно акцентовала да млади, поред особа из приватног живота, највише цене музичаре Бору Ђорђевића, Марчела и певачицу Јелену Карлеушу, а да матуранти са традиционалистичким ставовима као своје идоле чешће наводе историјске личности, војсковође и политичаре: Ивицу Дачића, Милорада Улемека Легију, Гадафија, Путина, Тита, Дражу Михаиловића, али и Теслу.

На другој страни, средњошколци са нетрадиционалним или благим традиционалистичким ставовима цене уметнике као што су Хемингвеј, Милорад Павић, Гоген, Агата Кристи, док од политичара и историјских личности поштују Тита, Наполеона, Гадафија, Гандија и Зорана Ђинђића.

Тако су, у скоро свим домаћим медијима, "протумачени" резултате анкете.

Истина је, међутим, битно другачија!

Највише анкетираних, чак седамдесет одсто, изјаснило се да нема идоле, а по медијима најразвиканија имена "идола" у резултатима истраживања има - тек у траговима.

Недељник Време у последњем броју из пера Иване Милановић Храшовец објаснио је о чему је тачно реч.

Метод истраживања: Слободан стил!

Највећи пропуст нису створили медији, већ је проблем био у организацији. Са матурантима нису разговарали обучени истраживачи, већ су школским педагозима прослеђени упитници који су их даље на часовима делили ученицима, открива новинарка Времена

"Да ли имате идола", само је једно од укупно 46 питања у упитнику Завода за проучавање културног развитка. На то питање негативан одговор дало је чак 70 одсто од 1.773 испитаних матураната.

Чак и од преосталих 30 одсто, односно 550 матураната, њих 95 уопште није написало име свог идола. Међу онима који су идоле наводили, најчешће су то били чланови породице и професори. Да су сами себи идоли рекло је 13 матураната.

Одговори преосталих 360 матураната распршили су се на више од 200 познатих личности из света политике, естраде и спорта, пише Време.

У њима се као најпопуларнији идол помиње Новак Ђоковић, који је добио 15 гласова. За Јелену Карлеушу определило се девет матураната, за Ивицу Дачића један, за Путина један, за Гадафија и Легију по два, за Тита три.

Хемингвеј, Пол Гоген и Милорад Павић добили су по један, Агата Кристи и Наполеон по два, док се Гандија и Зорана Ђинђића определило троје матураната.

На листи се нашао и Слободан Милошевић за кога се определио један матурант, за Дражу Михаиловића два, Иву Андрића два, Николу Теслу пет, али за Шабана Шаулића шест матураната.

"Ако причамо о идолима, закључак истраживања је да матуранти немају идоле", кажу за Време ауторке истраживања социолошкиња Бојана Субашић и археолошкиња Богдана Опачић, указујући да циљ истраживања, заправо није био откривање идола, него да се утврди постојање везе између појединих вредносних оријентација матураната и њиховог учешћа у култури.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару