Читај ми!

Дрина се излила, угрожени усеви

Упркос стагнацији и повременом опадању водостаја на рекама, у атару Црне Баре Дрина угрожава више од 2.000 хектара. Редовна одбрана од поплава расписана у Београду и Војводини.

У атару Црне Баре, Дрина удружена са подземним водама и Савом угрожава више од 2.000 хектара ораница од чега је трећина већ засејана. Мештани тог места у страху од пропадања летине.

По систему спојених судова, када се Дрина повуче са њива у атару Јововача, са друге стране насипа, вода се дуго задржава, а ту је једини посед 80 домаћинстава из села.

Секретар МЗ Црна Бара Славиша Пантелић каже да је на угроженом делу земљишта посејано око 800 хектара пшеницом и луцерком.

"Ако овако настави пропашће све. Ми добијамо решења, плаћамо порез на одводњавање, а нас Дрина сваке године наводњава. Видите и сами каква је штета", каже Пантелић.

Синиша Ивантић из Црне Баре наводи да плаћа порез на одводњавање, а скоро сваке, па и ове, река поплави. Како истиче, велики проблем представљају подземне воде.

Дрина је, како додају мештани, често за ноћ одрони и однесе читаву парцелу.

Помоћник председника општине Богатић Милан Дражић рекао је да сваке године кад се Дрина излива та општина губи од 50 до 100 хектара мачванске земље.

У штабу за одбрану кажу да су због подземних вода и изливања реке, у небрањеном делу организовали дежурства на 20 километара насипа дуж Дрине и Саве, а становништву препоручију да пију флаширану воду или из цистерни.

Начелник општинског штаба за ванредне ситуације Богатић Мирољуб Станић рекао је да је велика површина под водом, а долази до мешања дивљих и домаћих животиња, па је појачана ветеринарска контрола као и надзор Дома здравља јер се сваке године појави проблем због жутице.

Иако су најављене падавине, а насипи стари, надлежни додају да не очекују изненађења и да је, ако затреба, за заштиту обале, спремна и механизација.

У Београду и Војводини редовна одбрана

Редовна одбрана од поплава у Београду на Сави и Дунаву проглашена је у седам часова, наводи се у саопштењу и додаје да се, према прогнозама, у наредних пет дана очекује пораст водостаја до 50 центиметара на обе реке, а затим и стагнација.

У Војводини се одбрана од поплава спроводи на укупно 518 километара одбрамбене линије, што је за 100 километара више у односу на четвртак, саопштило је Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине (ЈВП).

Од тога, мере ванредне одбране спроводе се на 25 километара водотокова и то на Сави код насеља Кленак и Хртковци, на брани Велико средиште и реци Златици, од Кикиндског канала до државне границе.

Мере редовне одбране од поплава спроводе се на готово свим водотоцима у Војводини, односно на 494 километра, а у саопштењу се наводи да је водостај и даље у благом порасту.

Због појачаних падавина у Војводини спроводи се и одбрана од унутрашњих вода, која је на снази у појединим деловима Бачке и Баната, односно у атарима општина Суботица, Кањижа, Кикинда, Зрењанин, Вршац и Бела Црква.

У секторима где је проглашена одбрана од поплава уведена су дежурства, а ванредна одбрана од поплава подразумева да се стање одбрамбених насипа и објеката непрекидно прати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару