Читај ми!

Председник одликовао Историјски музеј Србије

Историјски музеј Србије одликован је указом председника Томислава Николића Сретењским орденом трећег степена за нарочите заслуге за земљу и њене грађане, саопштено је из Председништва.

Председник Републике Србије Томислав Николић донео је Указ о додели Сретењског ордена трећег степена Историјском музеју Србије.

Орден је додељен за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културних делатности, а поводом 50 година постојања и успешног рада.

Историјски музеј Србије је основан 20. фебруара 1963. године и задатак Музеја био је да прикупља, евидентира, чува, сређује, проучава и излаже материјал из историје српског народа и Србије од најстаријих времена до данашњих дана.

Хронолошки, тематика музеја, која је обухватала све важне процесе у развитку српског народа, са посебним акцентом на периоде борби за национално ослобођење, подељена је на неколико целина: средњи век, период стране власти, период 1804-1918, период НОР-а 1941-1945. године и послератни развој Србије.

Језгро музејског фонда Историјског музеја Србије у првим годинама по оснивању чинили су предмети који су се односили на личности и догађаје Првог и Другог српског устанка (оружје, заставе, униформе, одећа и други утилитарни предмети, документа, фотографије, уметничка дела).

Премда музеј деценијама ради у изуетно тешким условима, у току свог пола века дугог постојања стекао је знатну репутацију у земљи и свету, пре свега изградњом својих збирки и организујући репрезентативне изложбе које су приказиване не само у Београду и другим градовима у земљи него и у Европи и САД. За изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору Музеј је 1997. године добио Вукову награду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару