Читај ми!

Враћање нивоа афлатоксина до краја године

Министарство пољопривреде ради на томе да се дозвољени ниво афлатоксина у пољопривредним и прехрамбеним производима усклади са оним у ЕУ, што би могло да се деси до краја године, каже државни секретар у том министарству Дејан Крњајић.

Државни секретар министарства пољопривреде Дејан Крњајић рекао је да то министарство ради на томе да се дозвољени ниво афлатоксина у пољопривредним и прехрамбеним производима усклади са оним у Европској унији, напоменувши да би то могло да се деси до краја године.

"Имамо план и држава ће дефинисати много строжу регулативу која се односи на примарну производњу и квалитет житарица које се стављају у силосе, као и да се успостави неколико тачака у контроли како би се спречила контаминација кукуруза у складиштима", рекао је Крњајић агенцији Бета.

Крњајић сматра да су вредности ЕУ оне којима држава мора да тежи, па и када је у питању ниво афлатоксина у млеку који би са садашњих 0,5 микрограма по килограму требало да се поново спусти на 0,05 микрограма по килограму.

Како је оценио, сва регулатива мора да буде међусобно усклађена, како би се спречили парадокси који су се десили да је ниво афлатоксина у кукурузу остао неусклађен са прописима ЕУ, док је истовремено вредност афлатоксина у млеку смањена на европске вредности.

Према његовим речима, и даље се свакодневно контролише ниво афлатоксина у храни за животиње и млеку и "искакања изнад дозвољених вредности нема".

Крњајић је потврдио и да је повишени ниво афлатоксина у кукурузу утицао на смањење пољопривредног извоза на крају прошле и почетку ове године.

"У укупној структури домаћег аграрног извоза житарице и кукуруз представљају велики део извоза. Претходна година је допринела да је концентрација афлатоксина у кукурузу била изнад вредности које су прописане у ЕУ, па је количина кукуруза која је извежена на крају 2012. и почетком 2013. била значајно нижа од уобичајене", објаснио је Крњајић.

Привредна комора Србије објавила је да је суфицит Србије у спољнотрговинској размени пољопривредних и прехрамбених производа у прва два месеца 2013. године пао за 57,4 одсто, на 52,6 милиона долара.

Према подацима ПКС, у јануару и фебруару извоз пољопривредних производа и хране смањен је за два одсто, на 320 милиона долара, док је увоз повећан за 32 одсто, 367,4 милиона долара.

У ПКС су оценили да су неповољни резултати у спољнотрговинској размени били последица суше и смањеног извозног обима понуде, али и појаве афлатоксина која је онемогућила извоз млека, млечних прерађевина и кукуруза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару