Читај ми!

Шабић: Расветлити случај "несталих беба"

Родитељи беба несталих по порођају рекли да су незадовољни радом државе на расветљавању бројних нејасних ситуација. Неопходно је предузети све могуће мере у решавању случајева, истакао је Шабић.

Нужно је предузети све што се може ради расветљавања случаја "несталих беба", саопштено је из Кабинета Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића који је примио представнике Београдске групе родитеља "несталих беба".

У разговору са Повереником представници групе која окупља родитеље беба несталих по порођају изразили су велико незадовољство због хроничног одсуства адекватних мера које би требало да расветле велики број нејасних ситуација.

Нагласили су да је и недавна одлука Европског суда за људска права по тужби једног од родитеља потврда да држава није урадила све што је морала, али и да родитеље истина занима много више него евентуална материјална накнада.

Захвалили су Поверенику на до сада пруженој помоћи и замолили за подршку и убудуће, наведено је у саопштењу.

Шабић је тим поводом изјавио да је реч о хроничном, озбиљном проблему и да су настојања родитеља да дођу до информација о несталој деци ескалирала и у бројне конфликтне ситуације са болницама, матичним службама, правосудним органима, полицијом.

Ради тога је још 2006. године формиран Анкетни одбор Скупштине Србије који је поднео Извештај о утврђеном стању и утврдио предлог мера, подсетио је Шабић.

Тај предлог је подразумевао деблокаду рада МУП-а, тужилаштава и судова, формирање посебних јединица МУП-а са задатком да испита све случајеве нестанка беба и у року од три месеца поднесе Извештај и да убудуће све случајеве овакве врсте воде Специјални суд и Специјално тужилаштво, истакао је Шабић.

Шабић је навео да су родитељи још крајем 2007. године тражили од МУП-а поменути Извештај који им је био ускраћен и да им га је МУП доставио тек после његовог налога, али да су родитељи остали незадовољни због непредузимања поменутих мера.

Само у последњих неколико година Повереник је водио неколико десетина поступака по жалбама родитеља у вези са "несталим бебама, рекао је Шабић.

"У настојању да им помогнем обратио сам се тада, крајем 2008. године, председници Народне скупштине. Након те интервенције у Скупштини је формирана нова Радна група са сличним задатком какав је имао Анкетни одбор. Родитељи, међутим, сматрају да су жељени ефекти рада те групе сасвим изостали", каже Шабић.

Недавна пресуда Европског суда за људска права и чињеница да је истом Суду већ поднето стотинак тужби, као и да се тај број може значајно увећати су веома озбиљно упозорење које би било крајње неодговорно "гурати под тепих", истакао је Повереник.

Али, и без тога, сви надлежни би морали уложити максималан напор да се, каква год да је, истина утврди, што, поред осталог, укључује и усвајање "лекс специјалиса" које је одавно сугерисао Заштитник грађана, рекао је Шабић.

Стање у коме се одржава латентна сумња не само да погађа родитеље несталих беба, него и угрожава поверење у функционисање институција, рекао је Повереник.

"Родитељи су ме обавестили да су се са молбом да буду примљени обратили председнику Народне скупштине, Заштитнику грађана и првом потпредседнику Владе и замолили да њихове молбе подржим, што ћу свакако и учинити", додао је Шабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару