Читај ми!

Сећање на погинулог радника топлане

Полагањем венаца обележено је 14 година од погибије радника ЈКП "Београдске електране" Слободана Тришића који је страдао приликом НАТО бомбардовања топлане "Нови Београд".

Четрнаест година од погибје радника ЈКП "Београдске електране" Слободана Тришића и бомбардовања топлане "Нови Београд" обележено је полагањем венаца.

Венце на спомен обележје у знак сећања на Тришића, који је 4. априла 1999. године погинуо на радном месту, положили су председник Скупштине града Београда Александар Антић, представници општине Нови Београд, садашње и бивше руководство, као и запослени ЈКП "Београдске електране", чланови породице и пријатељи.

"Навршава се 14 година од трагичног бомбардовања Србије, Београда. Многе ружне ствари одлазе у заборав, али остаје сећање на све трагично настрадале, све невине жртве", рекао је Антић новинарима након полагања венаца.

Према његовим речима обавеза је друштва да памти и води рачуна о породицама жртава.

"Та 1999. година била је година велике неправде према нашој држави и нашем народу. Нажалост и данас се као држава, друштво и народ налазимо пред тешким одлукама у тешкој ситуацији", рекао је Антић.

Председник Скупштине града Београда се захвалио руководству "Београдске електране" које, како је рекао, са великом пажњом и посебним пијатетом сваке године организују обележавање тужног догађаја.

Генерални директор Зоран Предић подсетио је да се пре 14 година, у 4 сата и 26 минута, у време најинтензивнијег бомбардовања Србије и Београда, на мети НАТО бомби нашла, као искључиво цивилни објекат, највећа српска топлана - "Нови Београд".

"Топлана је погођена са више пројектила, уништени су значајни складишни капацитети за течна горива, црпна станица, део виталних постројења, а велика материјална штета нанета је свим објектима", рекао је Предић, додајући да није то била највећа трагедија, већ погибија радника Тришића.

Он је навео и да се, иако после 14 година бледе слике разореног града и београдских електрана, са обновом инфраструктуре само физички бришу трагови разрушене Србије.

"Никада нам нико неће избрисати бол који осећамо због губитка највреднијег - живота хиљада недужних људи, медју којима је и Тришић. Нико никада и ничим нам не може оправдати погибију колеге, као и разарање цивилних објеката каква је топлана Нови Београд", рекао је Предић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару