Читај ми!

Опасност од бујичних поплава

Према најавама метеоролога веће количине падавина очекују се 6. и 7. априла, а то увек значи и опасност од бујичних поплава на југу и западу земље, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Стање на великим рекама под контролом. На седници Штаба за ванредне ситуације биће речи и о дугорочнијим мерама, каже Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да се према најавама Републичког хидрометеоролошког завода веће количине падавина очекују између 6. и 7. априла.

Гостујући у Дневнику РТС-а Марић је истакао да веће количине падавина увек значе опасност од бујичних поплава на југу и западу Србије.

Што се великих река тиче, најпре Саве и Дунава, Марић наводи да се сва критична места на њима контролишу и то ће се наставити до 20. априла, до када је најављено да ће ниво воде расти.

"Седница Републичког штаба за ванредне ситуције, којом председава премијер Ивица Дачић, је заказана да би се подигао степен мобилности свих државних органа, поред Сектора за ванредне ситуације", објашњава Марић.

Према његовим речима, упркос томе што постоји одлична оперативна сарадња и координација између Сектора за ванредне ситуације и других служби, постоји још ствари које надлежни државни органи могу да ураде како би заштита и реаговање били бољи.

Начелник Сектора за ванредне ситуације рекао је и да се нада да ће на седници Штаба бити разговарано и о неким дугорочнијим плановима.

"Буџети јавних предузећа су протеклих година пројектовани тако да су се сваке године смањивали и ту нема средстава за изградњу нових или поправку старих система за одбрану од поплава нема", истиче Марић.

Говорећи о превентиви, Марић је рекао да се начин размишљања у Србији није променио.

"Када уложите један евро у превентивне мере, десет вам се врати у случају било које ванредне ситуације, било да је пожар или поплава. Док год буде на снази логика да се штета надокнађује и да се о ванредној ситуацији говори када до ње дође имаћемо овакво стање сваке године", упозорава Марић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару