Читај ми!

Грађевинари најавили штрајк упозорења

Због тешког положаја запослених у грађевинарству, Самостални синдикат грађевинарства затражио смену министара Велимира Илића и Милутина Мркоњића и најавио једночасовни штрајк упозорења за 12. април.

Самостални синдикат радника грађевинарства Србије затражио је смену министара грађевинарства и саобраћаја Велимира Илића и Милутина Мркоњића и најавио једночасовни штрајк упозорења 12. априла, због тешког положаја запослених у тој индустријској грани.

"Штрајк за спас грађевинарства Србије и достојанствен живот грађевинских радника одржаће се 12. априла од 12.00 до 13.00 сати окупљањем запослених у предузећима, као и истовременим протестом представника грађевинских фирми испред Владе Србије", рекао је на конференцији за новинаре председник тог синдиката Душко Вуковић.

Вуковић очекује да се протесту одазове око 25.000 грађевинских радника који су чланови самосталног синдиката, али је позив да се придруже протесту упућен и члановима других синдиката у грађевинарству.

Основни разлози за штрајк су стагнација грађевинске индустрије, која је прошле годне имала пад од 25,7 одсто, као и пад броја радника на "критичних 72.000 од којих половина ради на црно", истако је он.

"Од 19 рангираних делатности по висини зараде, грађевинарство је на 15. месту, а плате грађевинских радника су у децембру прошле године биле 10.000 динара ниже од просечне зараде у Републици", подсетио је Вуковић.

Према његовим речима, захтев за смену министара који су били и који тренутно воде тај ресор, није политички мотивисан, а синдикат захтева и да се одржи хитна седница Владе Србије на којој би се утврдиле конкретне мере за опоравак сектора грађевинарства и пуну упосленост на домаћем и страном тржишту.

"Тражимо да надлежни донесу и нову стратегију развоја грађевинарства и дугорочан план подстицања грађевинске индустрије", рекао је Вуковић и додао да се захтева и сузбијање рада на црно и нелојалне конкуренције.

Грађевинари, поред осталог, траже и доследну примену Посебног колективног уговора за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала, као и да држава измири дуговања према грађевинској индустрији за изведене радове, навео је Вуковић.

Захтева се и убрзање поступка реструктурирања грађевинских предузећа и њихово окончање без стечаја, наставком рада. Вуковић је рекао да су захтеви синдиката послати влади, послодавцима и другим релевантним институцијама, а уколико се месец дана након штрајка упозорења они не буду испунили, планира се генерални штрајк радника целокупне грађевинске индустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару