Читај ми!

Локалима безбедност у другом плану

Због безбедносних пропуста, велики број локала је затворен после трагедије у новосадској дискотеци "Контраст". Међутим, многи од њих су поново почели да раде. Надлежни упозоравају да закон оставља простор за бројне опструкције у инспекцијским и судским поступцима.

Од трагедије у дискотеци "Контраст", инспекција је прегледала 4.018 објеката у земљи и поднела 584 прекршајне пријаве. Неки локали, који су тада затворени, убрзо су наставили да раде.

Лекција није научена. У последњих годину дана, у земљи је затворено 89 локала али су многи, убрзо, прибавили дозволе и наставили да раде.

Од седам затворених клубова у Новом Саду, шест поново ради, а од 16 затворених у Београду, прорадило је 11.

Надлежни кажу да су им руке везане, јер закон није прецизно уредио ту област. Чека се да његове измене дођу на ред у Парламенту.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да ће када буде усвојен правилник бити и основа да се захтева и лимитирани број посетилаца.

"Биће основа да захтевамо евакуационе путеве у одређеном броју и све оно што до сада није било могуће, јер таквог прописа није било. То значи да наша деца нису довољно безбедна. Од случаја до случаја, биће много безбеднија када се ове измене догоде", навео је Марић.

Власници локала су, неретко, обавештени да следи ванредна контрола, па то вече, рецимо, уместо 400 гостију, приме двоструко мање, колико је и максимално дозвољено за толики простор.

"Смисао ванредног инспекцијског прегледа је да се ради ненајављено. Врло често је да власници знају да ће контрола доћи. Тешко је борити се против тога, поготово у малим срединама где се сви познају и где свака информација веома брзо процури", истакао је Марић.

Дешава се и да се неки предмети држе у фиоци, или се намерно праве лоши записници које власници локала касније лако обарају на суду.

Марић потврђује да опструкције има и да се пријаве понекад не прослеђују судији за прекршаје и додајући да нема друге него да се реагује по достављеној информацији и да је таквих пропуста било.

Инжењер заштите од пожара Љубица Крнајић каже да се током поступка против прекршиоца и даље дешава да "ту негде кум пријатељ то зауставе".

Према Закону о заштити од пожара, казна за правна лица креће се од 300 хиљада до милион динара, што угоститеље не плаши. Баш као ни мера забране обављања делатности од шест месеци до три године, која се ретко изриче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару