Истиче рок за планове интегритета

Данас је последњи дан да државне институције предају планове интегритета Агенцији за борбу против корупције. Од фебруара прошле године само је једна трећина институција предала те планове, који су превентивни механизам у борби против корупције.

Државне институције би требало данас до 16.30 сати да Агенцији за борбу против корупције предају планове интегритета, који представљају снажан превентивни механизам у борби против корупције.

Рок за израду плана интегритета, који је почео у фебруару прошле године, истекао је јуче, а с обзиром на то да је последњи дан рока пао у недељу када је нерадни дан, све институције имају прилику да веб апликацију за његову израду искористе до данас до 16.30 када се апликација закључава.

Шеф Одсека за планове интегритета Агенције за борбу против корупције Драгана Крунић рекла је раније Танјугу да је Законом о Агенцији за борбу против корупције предвиђено да сви државни органи, организације, јединице локалне самоуправе и територијалне аутонимије, јавне службе и предузећа израде своје планове интегритета, као и да је Агенцији пристигла бар трећина израђених планова.

Крунићева је истакла и да очекује да ће тек крајем априла Агенција имати праву цифру колико институција је урадило и доставило план.

"Око 4.500 институција по нашој евиденцији требало би да има израђен план интегритета . С обзиром на то да је то обавеза која је прилично нова, сматрамо да би прве године и 50 одсто израђених планова био велики успех", рекла је Крунићева.

Она је навела и да ће Агенција направити евиденцију и објавити које институције нису урадили план, јер су тако поступиле супротно Закону о Агенцији за борбу против корупције.

"Агенција ће урадити статистику ко је урадио план. Након тога следе две године праћења шта су институције урадиле, а основна сврха је да се побољша њихово функционисање", објаснила је Крунићева.

Према њеним речима, крајњи циљ и сврха јесте да институција функционише добро, јер, ако функционише добро, имаће мање места за коруптивно понашање и појаве.

Крунићева је објаснила да се план интегритета израђује сваке треће године и да би 2015. требало да крене нов циклус израде плана, када би се видело докле се стигло, шта се то поправило унутар институција, а шта би требало у наредном циклусу од три године урадити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару