Читај ми!

Почео упис првака

У Србији почиње упис деце у први разред основне школе, који ће трајати до краја маја. Због све мањег броја деце за сада се не зна колико ће учитеља и наставника у новој школској години бити проглашено за технолошки вишак.

Од данас до краја маја траје упис ђака првака. Према проценама Министарства просвете у септембру ће у школу поћи око 1.500 мање ђака првака него прошле године. Због све мањег броја ђака и у новој школској године један број учитеља и наставника биће проглашен за технолошки вишак.

Процењује се да ће у септембру у Србији у први разред кренути 71.500 малишана. Прошле године било је око 73.000 првака. За сада се не зна колико ће учитеља и наставника у новој школској години бити проглашено за технолошки вишак због све мање ђака.

У школу крећу деца рођена од 1. марта 2006. до краја фебруара 2007. године. Од докумената су потребни извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, доказ о здравственом прегледу детета и потврда да је дете похађало припремни предшколски програм.

Званично, уписни рок траје до краја маја, али постоји могућност да родитељи упишу децу и кад школска година почне, у септембру, ако због оправданих разлога то нису учинили раније.

Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Малишане тестирају школски психолози и педагози, а морају да обаве и систематски преглед код педијатра, специјалисте за ОРЛ, очног лекара и логопеда.

За децу са моторичким и чулним сметњама школа доноси индивидуални образовни план. Постоји могућност да дете раније крене у школу, са шест до шест и по година, али тек након провере спремности за полазак у школу.

Такође, ако дете старије од седам и по година, због болести или других разлога, није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Школа је дужна да упише свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, у складу са могућностима школе, дете може похађати и школу којој територијално не припада.

Све мање првака

Да је у Србији лоша демографска ситуација показују подаци према којима је 2002. године уписано више од 84.000 првака, а 2009. свега 72.000.

Од 2002. до 2010. уписано је 15,5 одсто мање основаца, 7,86 одсто средњошколаца, а у том периоду имамо и девет одсто мање одељења.

Према подацима синдиката у школској 2013/14. имаћемо око 7.000 средњошколаца мање него прошле године.

У београдске школе прошле године је уписано 15.700 првака, а ове године припремни предшколски програм похађа око 16.200 малишана. Школе у рубним градским општинама углавном имају довољно ђака, што није случај са централним општинама.

Ту су се школе увелико бациле на "лов" на ђаке, рекламним кампањама, организовањме отворених врата, отварањем продуженог боравка, посетама вртићима, у борби да задрже одељења и да им запослени не постану технолошки вишак.

У Министарству подсећају на казне од 5.000 до 25.000 динара ако родитељ или старатељ не упише дете у школу, и најављују измене Закона о основном образовању, који би требало да се примењује већ од септембра.

Настава код куће за децу која су дуже од три недеље болесна, учење на даљину за врхунске спортисте и изузетно надарене, обавезна ужина, 30 ђака у одељењу, само су неке од новина.

Текст измена закона би ускоро требало да стигне у скупштинску процедуру, заједно са изменама закона о средњој школи и образовању одраслих.

Од школске 2014/15. просветне власти најављују нов модел финансирања по ученику, што уноси додатни страх међу просветне раднике да ће остати без посла, међутим из Министарства уверавају да тај модел неће угрозити опстанак малих школа, нити да ће учитељи с неколико ђака имати мању плату.

Осим у државне, деца могу да се упишу и у приватне основне школе, које раде по званичним плановима и програмима, уз школарину која иде и до неколико хиљада евра годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару