Читај ми!

Без донора нема ни трансплантације

Застарело законодавство, одсуство иницијативе руководства здравствених установа, недовољна подршка Министарства здравља и Фонда за здравствено осигурање, предрасуде о можданој смрти и страх од злоупотреба, као и ниска свест о значају завештања органа, разлози су због којих је Србија и даље при дну европске лествице по броју трансплантација.

Здравствена политика у организацији трансплантације органа у Србији, назив је мастер рада професора Душана Шћепановића, који је пре шест година у Грацу добио срце. У пуној сали Медицинског факултета у Београду слушао га је и трансплантациони хирург који му је продужио живот, колеге и пријатељи, али и они од којих зависи развој трансплантационог програма у Србији.

Председник УО Дечје клинике у Тиршовој Душан Шћепановић поручује грађанима да не могу да очекују од државе да она њима помогне, ако они не помогну држави, а помоћи ће, како каже,  тако што ће давати сагласност за трансплантацију и учествовати у промоцијама. 

"Страшно је када изгубимо ближњег, али не треба бити егоиста, нека умре и онај поред њега иако тај може да живи", каже Шћепановић.

Професор Андреа Васлер, трансплантациони хирург са Клинике у Грацу каже да је најважније  развијати донор програм, јер без донора нема ни трансплантација.

"То је порука за грађане, а колегама саветујем да его оставе испред здравствене установе", истиче доктор Андреа Васлер.

"Ми ћемо направити озбиљан систем трансплантације, ја сам то и обећао ступајући на  дужност, сигуран сам да имамо знање, имамо и ресурсе, имамо и људе, потребна нам је само добра организација, одбраном овог рада показало се да можемо да направимо и добру организацију", каже директор Фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић.

Са неколико милиона евра ова држава може да обезбеди 100 трансплантација, јер трансплантација бубрега је релативно јефтина, јетре и срца нешто скупља, али опет је све јефтиније него само лечење.

Док се са речи не пређе на дела, на другом крају града, у оквиру Фестивала здравља, грађани су могли да се укључе у кампању "Продужи живот". Донорске картице потписали су и чланови Спортског удружења Филозофског факултета "Младост".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару