Читај ми!

Бесплатни гас и струја за најсиромашније

Уместо попуста за плаћање струје и гаса, од 1. априла примењиваће се социјална енергетска карта за најугроженије. Најсиромашнија домаћинства добијају бесплатан гас или струју током целе године.

Од 1. априла престају да важе попусти за плаћање струје и гаса за социјално угрожене. Примењиваће се социјална енергетска карта. У зависности од критеријума, најсиромашнија домаћинства добијају од 120 до 250 киловат сати струје бесплатно током целе године, или од 35 до 75 кубних метара гаса у грејној сезони.

Ове мере су важне за многе, па и за пензионере чија месечна примања нису довољна ни за основне потребе.

Поједине институције излазе у сусрет тако што на месечне дажбине одобравају попусте, а неке и ослобађају плаћања такси.

Најстаријим грађанима у Србији, којима пензија тешко покрива месечне трошкове, добро дође ма каква олакшица. Веће трговине однедавно им почетком месеца одобравају попуст од 10 одсто, при куповини основних животних намирница.

"Пензионери поред личне карте треба да донесу и последњи чек од пензије или персонализовану бус плус картицу у Београду, док незапослени доносе потврду са Бироа", рекла је Мартина Петровић из службе за односе с јавношћу Максија и Темпа.

Уштеда није милионска, али гужве у трговинама тих дана показују да то значи пензионерима.

Добро је када који динар остане у џепу у продавници, али и у пошти. Ко редовно плаћа комуналије, остварује попуст. Само треба поднети документацију Центру за социјилани рад. Око 60.000 Београђана користи ту погодност.

Милица Пауновић из ЈКП Инфостан каже да "50 посто попуста на потрошене комуналне услуге остварују учесници рата, ратни, војни инвалиди и породице палих бораца. Са друге стране, имамо кориснике материјалног обезбеђења, затим кориснике туђе неге и помоћи, породице са тешко оболелим лицима као и хранитељске породице и имамо као трећу категорију породице и пензионере са ниским приходима".

И здравсто у Србији обезбедило је бесплатну здравствену заштиту за преко милион грађана.

Грађани са ниским примањима, и још неке категорије којима је 50 динара партиципације велики износ, ослобођени су плаћања.

"То су социјално угрожене категорије, избегла лица, расељени, деца, прогнани и сви грађани који немају други основ осигурања. Њима је обезбеђено плаћање, то јест, они су ослобођени плаћања партиципације за лекове на рецепт, медицинско техничка помагала, неке дијагностичке процедуре, евентуално ако су им неопходни импланти", напомиње Сања Миросављевић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Документација за већину уступака које институције чине за најугроженије грађане проверава се сваке године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару