Читај ми!

Ускрс западних цркава

За припаднике католичке, протестантске и англиканске веросиповести, као и бројне мање цркве, данас је Ускрс. Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводио ускршње богослужење у Цркви Криста краља. Ако заборавимо Бога, заборавили смо вечни живот, а тиме и смисао живота и наду, поручио је надбискуп Хочевар.

Припадници католичке веросиповести, протестанти, англиканци и бројне мање цркве прослављају Ускрс, празник којим се слави Христово ускрснуће. Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводио је ускршње богослужење у Цркви Криста краља у Београду којем је присуствовало неколико стотина верника.

Надбискуп је поручио верницима да у кризним временима више цене живот и не заборављају Бога.

"Заборав је највећи грех, а ако заборавимо Бога и божија дела, заборавили смо вечни живот, а тиме и смисао живота и наду", рекао је Хочевар.

Према његовим речима у тешком времену, у којем сви "више животаре, и много мање цене живот", појединац може бити користан човечанству само уколико избаци из срца смрт, непријатељство, предрасуде и лаж.

"Дан васкрсења Исуса Христа, је време када би сви требали да испитамо себе - да ли смо отерали из срца смрт и да ли смо се посветили слободи и вечности", казао је београдски надбискуп.

Хочевар је пре богослужења крстио троје мушкраца и подсетио да је обред крштења први од седам светих сакрамента којих би сви требало да се придржавају.

Београдски надбискуп је пре неколико дана, у Ускршњој посланици, пожелео верницима срећан и благословен Ускрс уз поруку да истина и добро побеђују унутрашњом снагом истинске вредности, а не спољашњом принудом.

Синоћ је у катедрали Блажене Девице Марије одржана миса бдења, којој су, поред верника, присуствовали и представници државе, дипломатског кора, града Београда, верских заједница.

Председник Србије Томислав Николић синоћ је присуствовао миси у католичкој цркви у Крагујевцу.

Мису у цркви Јосипа Заручника служио је жупник Стипо Винојчић. "Ово је први пут да председник долази код нас и радостан сам што посећује и мале људе, јер смо ми само представници једне мале цркве", рекао је жупник Винојчић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару