Читај ми!

Пут до најбоље тужбе на свету

За прво место у писању тужбе, које су освојили студенти Правног факултета у Београду, у конкуренцији 2.000 студената из целог света, пресудио је не само садржај тужбе, већ и начин на који је она написана.

Тим студената београдског Правног факултета на такмичењу у Бечу освојио је прву награду у писању тужбе из области привредног права. Конкуренција је била жестока - више од 2.000 студената са 290 факултета из 66 земаља.

Најбоља тужба на свету има 84 странице, од којих више од половине чини списак коришћене литературе.

Студенткиња Маша Мишковић каже да чланови тима ни сами не знају који је тачан број прочитаних страна, зато што је рад на награђеној тужби подразумевао осам месеци свакодневног рада и читања литературе на енглеском језику.

"Сваки дан смо долазили, после предавања и вежби, у посебну просторију где смо се припремали, где смо остајали до 10, 11 сати увече, а некад и по читаву ноћ на факултету", наводи друга чланица победничког тима Драгана Николић.

За прво место пресудио је не само садржај тужбе, већ и начин на који је она написана.

"Осим аргументације ту је и убедљивост. Убедљивост произлази из начина на који је аргументација изложена. Тиме је успех наших студената већи, јер су они све то успели на језику који им је страни, а не матерњи", истиче тренер тима професор Владимир Павић.

"Показали смо да смо бољи. Иза нас су остали факултети као што су Харвард, Јејл, Колумбија и многи други чувени факултети из различитих делова света", каже студент Дејан Сивчев.

Страни студенти били су и те како свесни конкуренције из Београда. Чланица победничког тима Дина Протић каже да она и њене колеге нису веровали када су им тренери говорили да је Правни факултет познат у свету.

"Међутим, када смо отишли тамо и видели колико других учесника долази да слуша наше рунде, онда смо схватили да смо изузетно цењени у свету", истиче Дина.

Награда је круна свих претходних успеха. Учествовање на овом такмичењу, већ је традиција.

Тренер тима доцент доктор Милена Ђорђевић каже да је одлазак на такмичење 2002. године био пионирски подухват, и да тада ни они сами нису знали у шта се упуштају.

"Међутим, научили смо шта овај посао подразумева. Успели смо да убедимо колеге да је вредно подршке", истиче Ђорђевићева.

Ласкава титула најбољих тужилаца на свету покренула је нове амбиције и планове.

Андријана Мишовић каже да вероватно планира усавршавање негде у иностранству као и у Србији, али и да планира да се врати у земљу.

После краћег предаха и студенти и тренери иду даље. Већ у мају, почиње избор новог тима за исто такмичење догодине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару