Читај ми!

Данас је Велика субота

Данас је Велика субота, други дан после великог петка и последњи пре Ускраса, за цркве и вернике који 31. марта прослављају Ускрс. Празник обележавју католици и друге западне цркве.

Цркве и верници који 31. марта прослављају празник Васкрсења обележавају данас Велику суботу, други дан жалости, после Великог петка дана распећа Исуса Христа.

Председник Србије Томислав Николић присуствоваће вечерас, уочи Ускрса, миси у католичкој цркви Светог Јосипа Заручника БДМ у Крагујевцу, док ће београдски надбискуп Станислав Хочевар предводити свечану мису у катедрали Блажене Девице Марије у Београду.

Хочевар је раније у посланици честитао Ускрс верницима уз поруку да све што је добро и истинито мора да прође кроз велика искушења и да вера није нека спољашња заповест и човеку наметнута идеологија, него једини начин животног дисања.

"Ми сви из личног живота примећујемо како све што је добро и истинито мора да прође кроз велика искушења. Али оно што је добро побеђује само зато што је добро, истина побеђује управо због тога што је истина. Не дакле, спољашњом принудом или оружјем, него унутрашњом снагом саме истинске вредности", рекао је Хочевар у Ускрсној посланици.

Према његовим речима, што је веће заједништво носилаца добра и истине, истовремено су и богатији историјски плодови добра и истине.

"Моја највећа жеља и моја најсрдачнија честитка је - Никада не губите Распетог и Ускрслог Господа из својих очију! Ускрсли Господ нека сија у њима! Тим светлом бирајмо путеве будућности", рекао је Хочевар.

Сутра, на Ускрс, београдски надбискуп предводиће богослужења у 10 и 18 часова у Цркви Криста Краља.

Празник Ускрса славе у недељу верници Римокатоличке цркве широм свети као и припадници других западних цркава.

Датум Васкрса одређује се према природном календару и то прве недеље пуног месеца после пролећне равнодневице.

Православни хришћани одлажу пославу Васкрса уколико се она поклапа са јеврејском Пасхом верујући да су они одговорни за страдање и смрт Исуса Христа.

Православни хришћани који следе старији, Јулијански календар, обележиће Ускрс 5. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару