Читај ми!

Државне апотеке страхују од затварања

Предлог да буду изузете из процеса јавних набавки до спровођења централизоване јавне набавке, Влади су поднеле Државне апотеке Србије. Тврде да ће се у супротном, наћи у неравноправном положају у односу на приватне апотеке, што ће довести до несташице лекова и њиховог затварања.

Државне апотеке Србије затажиле су од владе да се изузму из процеса јавних набавки до спровођења централизоване јавне набавке, јер, у супротном, прети несташица лекова и затварање државних апотека.

Уколико државне апотеке буду морале да спроводе јавне набавке, то ће их довести у неравноправан положају у односу на приватне, што ће довести до несташице лекова и затварања државних апотека, а пацијентима ће бити ускраћено право на доступност терапије различитих произвођача, наводи се у саопштењу Државних апотека Србије.

Влада Србије треба до краја марта да одлучи о томе да ли ће државне апотеке за набавку лекова на рецепт примењивати јавне набавке, док приватне апотеке лек који издају на рецепт набављају потпуно слободно.

Како се наводи у саопштењу, Апотека "Београд" и Радна група државних апотека Републике Србије су се, у последњих пола године, у низ наврата, обраћале свим надлежним државним институцијама с предлозима за решавање статуса државних апотека и проблема у којима се нашао државни сектор, али позитивног помака није било.

Државне апотеке Србије указале су да су неравноправаним положајем државних апотека у односу на приватне прекршена основна начела слободне трговине, са елементима повреде конкуренције и нарушавања Уставом загарантованог права на једнак правни положај на тржишту.

Неразумевање државних институција, према мишљењу Радне групе државних апотека Србије, неминовно ће довести до промена у мрежи апотека, тако да ће читаве области у којима приватници због нерентабилности немају апотека остати непокривене фармацеутском здравственом заштитом.

У условима сурове тржишне конкуренције, нерентабилне државне апотеке мораће да буду затворене, тако да ће многа приградска и сеоска насеља остати без апотека, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару