Читај ми!

Заштита узбуњивача важна за цело друштво

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изразио је наду да ће Србија до лета добити Закон о заштити узбуњивача. Тај закон се не доноси само због узбуњивача већ због целог друштва, каже Омбудсман Саша Јанковић.

Шабић је рекао новинарима на скупу за НВО и медије "Заштита узбуњивача" да очекује и да Влада Србије предложи тај закон и објаснио да је уверавања о томе добио од министра правде и државне управе Николе Селаковића.

Додаје да, када је у питању заштита узбуњивача, на том плану предњаче Сједињене Америчке Државе и да Србија нема ниједну законску одредбу која штити оне који указују на корупцију.

"За наше услове је боље да имамо један закон који ће се односити на заштиту узбуњивача и то је закон који је нама неопходан", оценио је Шабић и изразио је наду да ће Србија до лета добити Закон о зашити узбуњивача.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабићје навео и да готово по правилу онај који укаже на случа корупције прође веома лоше.

Према његовим речима, тако је прошло и четворо људи који су пријавили случајеве корупције у пет различтих ситуација, наводећи као пример друмску мафију, "железничке шарене композиције" и војну тајну.

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да се закон о заштити узбуњивача доноси не само због људи који указују на угрожавање јавног интереса, већ због друштва, и додао да једна од његових кључних одредби указује да је свака одмазда незаконита.

"Закон доносимо не само због узбуњивача већ због друштва, јер они упозоравају на угрожавање јавног интереса и од кључног је значаја да спречимо тешке, озбиљне незаконитости, злоупотребу службеног положаја, тровање животне средине, а то можемо тек ако заштитимо људе које савесно укажу на проблеме", истакао је Јанковић.

Он је пред почетак скупа "Заштита узбуњивача" рекао новинарима да ће тај закон, који би требало да буде усвојен до лета, омогућити "обртање терета доказивања".

"Заштита је замишљена као судска заштита. То је основ, темељ. Једна од одредби треба да гласи је да је свака одмазда незаконита", рекао је Јанковић и додао да ће на послодавцу бити да докаже да, на пример, отказ није последица пријављивања већ тога да неко не долази на посао данима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару