Читај ми!

Ускршња посланица надбискупа Хочевара

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао Ускрс и поручио да истина побеђује зато што је истина и то не спољашњом принудом, него унутрашњом снагом саме истинске вредности. Хочевару је Ускрс честитао патријарх српски Иринеј.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је Ускрс уз поруку да све што је добро и истинито мора да прође кроз велика искушења и да вера није нека спољашња заповест и човеку наметнута идеологија, него једини начин животног дисања.

"Ми сви из личног живота примећујемо како све што је добро и истинито мора да прође кроз велика искушења. Али оно што је добро побеђује само зато што је добро, истина побеђује управо због тога што је истина. Не дакле, спољашњом принудом или оружјем, него унутрашњом снагом саме истинске вредности", рекао је Хочевар у Ускршњој посланици.

Према његовим речима, што је веће заједништво носилаца добра и истине, истовремено су и богатији историјски плодови добра и истине.

Хочевар је поручио и да вера није нека спољашња заповест и човеку наметнута идеологија, него једини начин животног дисања који стварно омогућава, како је рекао, уздисање Духа Ускрслог Господа у наше биће.

"Моја највећа жеља и моја најсрдачнија честитка је - Никада не губите Распетог и Ускрслог Господа из својих очију! Ускрсли Господ нека сија у њима! Тим светлом бирајмо путеве будућности", рекао је Хочевар.

Указујући да се "историјска драма ослобађања од таме и зла на посебан начин открива у Јубиларној години", надбискуп је истакао да је цар Константин Велики, рођен у Нишу, одлучио да слободу вере и свести осигура свим људима.

"Очигледно је да Константин Велики то није учинио толико својом снагом, колико вођен Божјом добротом", поручио је Хочевар.

Надбискуп је подсетио и да су пре 1.150 година браћа Ћирило и Методије дошли у средњу Европу да би омогућили да се Свевишњи слави на нашим језицима и у школи Јеванђеља проналазимо пут духовне слободе, мудрости и истинског индентитета.

Хочевар је указао и да је година вере која се слави поводом 50 - годишњице Другог ватиканског сабора, велики позив свима нама да се читавим бићем обратимо "ономе у коме је живот, у коме је спас".

Како је најављено Хочевар ће сутра, на Велики петак предводити мису у Цркви светог Антуна у 18 часова, док ће на Велику суботу предводити богослужење у Катедрали Блажене девице Марије у 20 часова.

На сам дан Ускрса београдски надбискуп предводиће богослужења у 10 и 18 часова у Цркви Криста Краља.

Хочевару је Ускрс честитао и патријарх српски Иринеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару