Читај ми!

Сто породица чека одговор о бебама

Србија у наредних годину дана треба да реши све случајеве нестанка беба, порука је Европског суда за људска права надлежнима у Београду. Још 100 породица чека расплет сличних случајева у Стразбуру.

Зорица Јовановић је у октобру 1983. године у болници у Ћуприји родила здравог сина, а три дана касније рекли су јој да дете није преживело. Дозволу да види тело детета и објашњење шта се догодило, никада није добила. Пошто су све њене тужбе у Србији одбачене, обратила се Европском суду за људска права у Стразбуру који је одлучио да јој је ускраћено право на породични живот.

Европски суд за људска права наложио је Србији да Зорици Јовановић плати одштету од 10 хиљада евра. Суд тражи и да се реше остали слични многобројни случајеви те врсте и да се формира независна агенција која би се тиме бавила.

Још 100 породица из наше земље чека расплет сличних случајева у Стразбуру, а ова пресуда послужиће као преседан и за њих.

 "Ја сам се породила 1978. године. Рекли су ми да је беба мртворођена. Међутим, ја трагам за телом свог детета безуспешно већ 12 година, а уједно и да сазнам истину о свом детету", каже Мирјана Новокмет.

Горан Филиповић испричао је да је његова супруга 1998. године родила девојчицу тешку 4,5 килограма која је, како каже, након 24 сата нестала са Института за мајку и дете.

"После 12 година потраге и крвавог рада на овим случајевима, да нада не постоји сигурно би одавно одустали. Међутим, док год будемо живи, постојаће нада да сазнамо истину шта се десило са нашом децом", каже Филиповић.

Суд од Србије тражи да у наредној години дана реши остале случајеве нестанка беба, а резултате ће оцењивати Комитет министара Савета Европе.

"То подразумева расветљавање свих оних случајева где је то могуће учинити и установљење неког механизма у смислу строжих законских прописа за све такве случајеве", каже заступник Србије пред Европским судом Славољуб Царић.

Према његовим речима, тај механизам подразумева давање накнаде, али и расветљавање свих околности под којима се то десило.

Суд је утврдио да је у Србији било покушаја да се проблем реши, али да то није било довољно. Како су нестајале бебе из породилишта већ је покушао да утврди Анкетни одбор скупштине 2006. године. После 30 седница и неколико десетина саслушаних сведока, сачинили су извештај и дали препоруке.

"Наш предлог мера био је да министар унутрашњих послова образује специјалну јединицу, где би били експерти из области крвних деликта, организованог криминала и трговине људима и  да извештај подносе министру, да раде на територији целе Србије", каже председница Анкетног одбора Живодарка Дацин.

"Са друге стране смо дошли до закључка – ако су се те појаве дешавале у земљи Србији, то је морао да буде организовани криминал и с обзиром да су све пријаве у редовним судовима, ми смо предложили да се тиме бави специјални тужилац", каже Дацин.

Скандал с нестанком беба, прошле године потресао је Шпанију, када су истражитељи покренули истрагу о готово 900 случајева крађе и продаје новорођенчади. Претпоставља се да је од средине тридесетих година у тој земљи украдено 30 хиљада беба.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару