Читај ми!

Путари најављују протесте

Ако Влада Србије не измири обавезе према путарским предузећима, радници у путној привреди ће следеће недеље почети протесте широм Србије, рекла је председница Самосталног синдиката путара Србије Соња Вукановић.

Председница Самосталног синдиката путара Србије Соња Вукановић рекла је да ће радници у путној привреди следеће недеље почети протесте широм Србије, ако Влада не обезбеди средства за одржавање путева и измиривање обавеза према путарским предузећима.

Она је на конференцији за новинаре у Београду рекла да је путна привреда Србије доведена пред колапс лошом политиком која се води последњих неколико година и као пример навела ситуацију из 2010. године када је држава дуговала путарима више од 30 милијарди динара.

"Путеви су жила куцавица нормалних држава. Вредност путева у Србији износи пет милијарди евра, а за њихово редовно одржавање потребно је на годишњем ниво обезбедити најмање 40 милијарди динара а не девет милијарди, колико је држава предвидела за 2013. годину", рекла је Вукановићева.

Она је додала да је због недостатка средстава више од 80 одсто путева у Србији у лошем стању.

Према њеним речима, постоји реална опасност да скоро 15.000 радника путарских предузећа остане без посла и да животи учесника у саобраћају буду озбиљно угрожени, ако Влада Србије хитно не обезбеди средства за одржавање путева и регулисање обавеза према путарима.

"Обраћали смо се председнику Николићу, премијеру Дачићу и ресорном министру Мркоњићу, али нам нико од њих није одговорио. Уколико у наредних седам дана влада не обезбеди потребна средства предузећима путне привреде, Србију ће захватити талас протеста путара", рекла је Соња Вукановић.

Секретар Самосталног синдиката Предузећа за путеве "Београд" Дејан Пантић рекао је да због пропалих приватизација, бројна путарска предузећа не могу да учествују на тендерима за добијање послова.

"Држава доводи Кинезе и Азербејџанце да раде, а ми ћемо остати без посла. Извињавамо се грађанима Србије због катастрофалног стања путева, али ми једноставно без потребних средстава не можемо да обезбедимо одржавање путева", рекао је Пантић.

Он је додао да држава мора да успостави адекватан начин финансирања путне привреде, између осталог и преко акциза на нафту, а не да из године у годину смањује обим средстава намењен редовном одржавању путева.

"Држава још није исплатила 2,4 милијарде динара путарима за већ обављене послове зимске службе. Плате радницима путне привреде касне неколико месеци, бројне фирме су у стечају, послодавци предлажу да један део радника пошаљу на 90 дана плаћеног одсуства а нико не одговара за такво стање", рекао је Пантић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару